СЛАДКИ " ПЛЮШКИ "


Отдавна проявявам интерес към руските кулинарни сайтове. Има какво да се научи  от тях. При поредното  разглеждане на различни десерти, публикувани в това пространство, вниманието ми бе привлечено от интересни сладкиши наречени
"Плюшки".



 Прочитайки за тези сладки в руската уикипедия,научих много интересни неща за тези, доста популярни, сладкиши в Русия.  Плюшка, според руската уикипедия е най - общо казано кифличка,  назована още "Московски кок", "Усукана стрела" или във вариант "Охлюв" . Приготвя се в традиционни московски пекарни и в домашни условия. Наименованието е свързано и със строежа на сладката - хрупкава от външната страна и мека от вътрешната страна. Характерното за това изделие е, че се поставя кристална захар , в обилно количество, когато се разточва тестото за всяка сладка.
Реших да опитам да направя плюшки и стриктно изпълних указанията за конструкцията на сладките.Тестото  е по моя рецепта,която прилагам за направа на сладкиши с мая.


Получиха се красиви и много вкусни сладки.
Констатирах , че за да се откроят пластовете на тестото е по- добре да се използва царевично брашно или нишесте за поръсване на всяка кора, от която се прави сладката.

Не намерих време  за месене на друго набухвателно тесто, затова реших да опитам с бутер тесто. Представих си , че пластовете при това тесто по-добре ще се откроят. Да получи се. Даже опитах и други форми. Но все пак ,въпреки добрият външен вид , набухвателното тесто е източник на по-добър вкус.
Ще покажа какво се получи и в двата варианта.

И така за приготвяне на сладки  "Плюшки"по първи вариант необходими следните 

Продукти

250 гр. брашно; 1 яйце + 1 белтък /жълтъкът е за  частично намазване на сладките/; 1/2 ч.ч. захар+1ч.ч.за поръсване на корите ; 125 мл.  кисело мляко + 1/2 ч.л. сода бикарбонат 1/4 кубче мая; 1/2 ч.ч. мазнина за поставяне в тестото и 1/4ч.ч. за мазане на корите; течни аромати или кора от лимон и  1 пакет ванилия със захар.

Приготвяне

Течните съставки се смесват, като захарта се разтопява в киселото мляко, към което е прибавена содата. Прибавят се мазнината , разбитото яйце + белтъка и разтворена та в малко топла вода мая. Накрая се слагат и ароматите и всичко се излива в пресятото брашно, оформено като кладенче. Замесва се умерено меко тесто,което втасва около 40 м. на топло. 
Оформят се топчета, всяко от които се разточва  на тънка кора , която се маже с разтопено масло и се поръсва със захар. Навива се на  руло , което се прегъва на две и от към прегънатия край се разрязва с нож /както е показано на 
изображението /.




 Получените разрези се разтвраят и оформените сладки се намазват с жълтък и подреждат на растояние в  тава. Ако тази манипулация накрая ви омръзне, а и за разнообразие от останалото тесто се оформят малки топчета . Сладките се пекат в загрята фурна на 170°С  около 20 мин. Топчетата още топли може да се потопят в малко мед и да се овалят в кокосови стърготини . 


За втори вариант са необходими следните:

Продукти

1 готово охладено  бутертесто ; 1/2 ч.ч.
захар; нишесте или бадемово брашно за поръсване на корите, пудра захар за готовите сладки.

Приготвяне

Кората  се разрязва на правоъгълници в желани размери.



Ето и други форми.Тук тестото се сгъва и от двата края и двата сгънати края се разрязват както е показано на изображението . 


Получава се пеперуда.И още един модел.


Тук рулото се разрязва по дължина и от всяка половина от рулото се завива охлювче. 



Получиха се хубави сладки,но мисля да направя от тези различни форми сладки от набухвателно тесто.
И така , въпрос на предпочитание е какво ще се избере. Ако решите да направите тези сладки то : 
Добър апетит !

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации