НЬОКИ В КАДАИФЕНИ КУТИЙКИ


Кадаифените ми изделия - Галактобуреко в кадаифени корнети и  Торта Кадаифени интерпретации - доста добре се приеха от семейството и приятелите ми . Интерес проявиха и любителите на десертите с кадаиф от кулинарните групи, в които членувам.
 Като сладкиши съдържащи обилно количество захар, трябва да се консумират по-рядко. Но това не означава да се изостави кадаифа като кулинарен материал. Виждах в турските и руски сайтове и солени специалитети с кадаиф. Интересни ми се сториха някои предястия и сандвичи с кадаиф.
И защото от дълго време се подготвях да приготвя ньоки, ми  хрумна интересна идея за нетрадиционно поднасяне на изделието. За първи път опитах продукта в Германия, преди около десетина години , в ресторант. 
Чела съм , че ньоки/буквално означава бучка/ води началото си от  древността.
Известни са били още в Римската империя и са се правили от меко тесто с яйца. По– късно се въвеждат картофите и оризовото брашно. Сега ньоки се приготвят традиционно в редица европейски страни.Разпространени са и  в Америка- Аржентина, Бразилия, Уругвай, където се включват в различни ритуали.  Няма еднотипна практика в поднасянето на ньоки.Може са се поднасят като предястие, гарнитура към месни специалитети или основни ястия с разнородни сосове. Във Франция например се поднасят със сос бешемел , а ястието е известно под наименованието"Gnocchis а-ла-Parisienne». 

В Харватия съм опитвала ньоки като гарнитура на задушено месо в курорта Пула. Във Вараждин , ньоки бяха  поднесени  като гарнитура със сос , към печено говеждо месо.

След това дълго предисловие е време да покажа как съчетах кадаифа с ньоки, и как синтезирах кулинарни продукти типични за турската и италианска кухни. 
           
           
ПРОДУКТИ


150 гр.  суров кадаиф
30гр. краве масло
4 шайби колбас
125 гр. полуфабрикат ньоки
200мл. подсолена вода

За млечния сос със сирена
150 гр. френски сирена -синьо сирене,бри и камембер
200мл. прясно мляко
1с.л. подправки "Малки тайни за спагети Болонезе"
10 грама  краве масло

 ПРИГОТВЯНЕ

Кадаифът се разстила в подходящ съд и се овкусява с разтопеното масло и щипка сол.
Във форма за мъфини /предварително намазани с олио/ се застилат стените на гнездата като леко се притиска,за да се залепи кадаифа. Използвах две форми с по 6 гнезда .
В първата настаних кадаифените кутийки , а във втората форма капачета та. За целта покрих дъното на всяко гнездо с кадаиф.


Формите с кадаифа се поставят в загрята на 180°C фурна за 15 минути. Изваждат се от фурната , за да се охладят.На дъното на кутийките се поставят късчета колбаси.

Ньоките са сварени. След като подсолената вода , в която са поставени ньоките заври, се изчаква те да изплуват на повърхността на водата. Ако не са достатъчно омекнали, ньоките се варят още 10-15 минути.

Сосът се приготвя  по следния начин: Сирената се нарязват на дребно и се прибавя подправката. В тиган се слага 1/3 от прясното мляко и сирената. Постепенно се добавя и останалото мляко и маслото. Консистенцията на соса трябва да е с гъстотата на боза, за да изтича от сосиерата.



Накрая кадаифените кутийки се пълнят с ньоки и се подреждат в подходящо плато.


В средата се слага сосиерата и се поднася.
Приготвя се салата. Аз избрах зелена салата с айсберг, репички и домати чери. За освежаване се добавят кълнове и зърна от нар.
   
                            ДОБЪР АПЕТИТ!

         

Коментари

Популярни публикации