ЧУРОСИ С ЛЮТ ШОКОЛАДОВ ГАНАШ






  





Чуроси , чуроси! Впечатляващи сладкиши със своя история и доста голямо разпространение в Европа и Америка.
За първи път видях тези дребни и извити в различни посоки, като гъсенички, сладкиши на остров Майорка. 
В курорта Санта Понса, където бяхме със съпруга ми на почивка, усетихме приятен аромат на пържени лакомства. Продаваха се буквално на улицата в малки кутийки, поръсени с пудра захар. В ресторантите сервираха чуроси с течен шоколад. Любопитно ми беше какво е тестото им, защото първоначално изглеждаше  , че са родствени с мекиците и понички те, но се оказа,че не е така.
Нещо ме човъркаше отвътре,че не мога да разбера, въпреки че ми приличаха на бейби толумбички, но не съвсем. Съпругът ми каза, че търговците и готвачите не издават рецептите си, заради конкурентните борби и въпреки, че знаех това , бях решена да разбера. Наблюдавах един ден какво слагаха в машината за тесто и горе долу разбрах,че основните продукти са като за парно тесто - вода и брашно, подправки, но нямаше яйца. И така си остана. Важно беше,че тестото не е с мая като за мекици и понички и реших,че това са съвсем други специалитети-хрупкави, приятни на вкус и не сиропи рани като толумбичките. 
В кулинарните телевизионни предавания на 24 kincken, видях за първи път как се правеха тези чуроси. Прочетох историята и рецепти за тях. Правих няколко пъти , без да снимам, просто за опит и накрая улучих добрия вкус и вид.
Първият път като ги видях направени в един блог си казах ,че е лесна работа: правиш тесто, слагаш в пош с накрайник, пържиш и ядеш. Но не е съвсем така. Установих,че тестото трябва да е  в правилно съотношение брашно-вода т. е  в равни количества И тестото не е вкусно без яйца. Вярно е , че чуросите не трябва да станат обемни, както толумбичките, но поне 1/2 от количеството  яйца за подобни сладкиши , трябва да се сложи. И не е вярно , че е по-добре , чуросите да се пържат на 190°C температура.
Топлината ще ги изчерви още на първата минута,но вътре ще останат тестени. Пърженето трябва да трае 5-7 минути за всеки чурос. 
Добре е да се консумират горещи, докато са хрупкави. По-късно омекват. Когато реших освен пудра захар, да  приготвя и шоколадов сос ми хрумна идеята да добавя и чили. Опитвала съм лют шоколад  и зная, че с  чилито се разбират.  Само че, ако сложите дозата,която се препоръчва за лют шоколад - 1 чаена лъжичка  /за една доза/ , това означава консуматорите на вашия шоколад да обиколят 10 пъти междублоковото пространство или  парк.
Реших да използвам люта пиперка, от моите, саморъчно изсушени на балкона.


След като махнах семената я потопих в сметаната и когато стана умерено люто, я отстраних. Освен това не е нужно шоколадът  да е с висок % на какао.Няма да правим глазура или шоколадови трюфели. Лек ганаш - 50 % шоколад и 12 % маслена сметана ще са достатъчни.  Оформянето на чуросите е свободно -дълги , извити като бастунчета или затворени като примка -
 всичко става.Аз опитах да направя и сърца.  Моят начин при крайното оформяне е следният:


Тестото оформих с този накрайник сложен в найлонов пош. Оформените чуроси не пускам веднага в сгорещена та мазнина, а ги шприцовам върху пекарска хартия в поднос. Повечето от чуросите оформих като примка.


Всички сладки поставих за 1 час във фризера, за да се стегнат. Не се сливат
 релефите и е по-лесно да се оформят сърцата.



След като се извадят сладките се подреждат върху домакинска хартия. 




За оформяне на сърцата , средата на горния край се притиска навътре с клечка да зъби.Образувалото се връхче от вътрешната страна се захваща с клечката , за да  се запази формата и сърцето се пържи заедно с нея. 
И така за една доза чуроси са необходими следните


ПРОДУКТИ

2ч.ч.брашно
2ч.ч. вода
4 яйца
1/2 ч.л. сол
1с.л.захар
Слънчогледово олио - около 250мл.
1ч.ч. краве масло

За шоколадовия ганаш

150 мл. сметана/12%/
100гр.натурален шоколад
3с.л.кафява захар
1 люта пиперка.

Водата се поставя да заври със солта и захарта.Добавя се маслото. Брашното се слага наведнъж и се бърка до образуване на гладка тестена топка.Тенджерата  се сваля от котлона и се добавят яйцата. Може да се използва миксер за изглаждане на тестото.След като сместа се постави в пош се шприцоват сладки върху хартия за печене в поднос. 


Поставят се във фризер за 1 час и се изваждат. Проверява се степента на стягане на тестото   и се оформят сърцата.


Охладените сладки се  пържат в сгорещеното олио около 5-7 минути всяка , на умерена температура.
При мене 
беше на 6 степен от 12 степени.


Готовите сладкишчета се изваждат върху домакинската хартия.


Шоколадовият ганаш се приготвя като сметаната се загрява до кипване. Слага се лютата пиперка , изчистена от семето, за 1 минута и се отстранява. За всеки случай сметаната се прецежда.Част от начупения на парчета шоколад се слага в сметаната и се разбърква. Добавя се и останалия шоколад.
Чуросите се подреждат в подходящо плато , а в средата се поставя сосиерата с шоколадов ганаш .






По желание чуросите могат да се поръсят само с пудра захар.


 И отново целият процес на приготвяне и поднасяне.



ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

  1. Поставянето на чуросите във фризер да се разбира в хладилник,не в замразител.

    ОтговорИзтриване
  2. Интересува ме какво трябва да бъде тестото? В смисъл колко твърдо.

    ОтговорИзтриване
  3. Тестото за чуросите е парено,но коренно различно от това за толумбички.Трябва да е твърдо до степен на твърда топка.И като се сложат яйцата тестото да не пада от лъжицата. Трябва да може да се прави на топчета с ръка.Като се изпържи да бъде хрупкаво.

    ОтговорИзтриване
  4. Тестото за чуроси е твърдо,но различно от това за толумбички.Трябва да се чувства под лъжицата като топка.Като се сложат яйцата, тестото не трябва да пада от лъжицата. Трябва да може да се оформят топчета от него с ръка/значи толкова твърдо трябва да е тестото/

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации