РУЛО РУСКА ПЛИТКА


Понятието" руска плитка" е свързано с руския бит от времето когато жената не е имала друга прическа. Броят на плитките е разграничавал девойката от омъжената жена. Руската плитка не е била само ежедневна женска прическа, но и важна символика , която може да се прочете в множество публикации/ поставила съм линк към https://hranatazadushata.blogspot.bg/2012/03/blog-post_23-източника на информация/. Що се отнася до конструкцията на рулото, то идва от практиката на италиански кулинари. Може би точно съдържателният аспект на тази форма , свързан с интересното вплитане и  онова, което изразява е вдъхновила авторите на този толкова красив сладкиш. Лично аз се
 вдъхнових от интересната форма и се опитах да намеря обяснение в различни публикации. Прочетох доста за понятието руска плитка, но не и за сладкиш Руска плитка на руска територия.
Рецептата за рулото не взаимствах от предложените модели.Направих свой вариант , който се оказа доста сполучлив и доста впечатляващ външно. А вкусът-  думите тук нямат силата , за да го представят . Трябва просто да се опита. Ето и рецептата.


ПРОДУКТИ

За тестото

4 яйца
от тях един жълтък се оставя за гланциране на рулото
125 мл.прясно мляко
150 гр.  захар
20гр. прясна мая
щипка сол
500гр. брашно
ванилия кора от лимон
75 гр. краве масло

За плънката
Олио от гроздови семки
3с.л. сухо какао
50гр. стафиди


Пресятото брашно се смесва със ароматите и солта.Яйцата се разбиват със захарта, докато се разтопи.
Маята се активира с прясното мряко 1 с.л. захар и 2с. л. брашно. Оставя се да шупне. Маслото се разтопява . Към маята се прибавят яйцата  и брашното. Брашното не се слага наведнъж, а постепенно.Част от маслото се прибавя към сместта.Например 1/3 от маслото. С втората 1/3 се доизмесва тестото. Оставя се да втаса докато удвои обема си. Отново се измесва тестото с последната 1/3 от маслото. Отново втасва докато  отново удвои обема си.



Готовото тесто се разточва на правоъгълна кора. Маже се с олио от гроздови семки и се прибавя какаото , с което се поръсва със сито върху кората. Отгоре се разпръсват стафидите. Кората се навива на руло и се разрязва на средата по дължина с остър нож. Отрязва се малко порче / шайба/. При разрязването се започва от горе и се оставя парче  - неразрязано/ по дължина парчето е = на парчето , което оставих/Неразрязаното парче се пъхва отдолу и се изважда между разрезите на рулото. Двете разрязани парчета се сплитат и между двата края се поставя оставено то парче тесто. Манипулацията се извършва върху хартия за печене. С нея се поставя вътре в правоъгълна форма. Може да се направят 2 по-малки рула. 


Втасва още 30 минути. Намазва се с жълтък и се пече в умерена фурна- 160°C. Пече се 30- 35 минути






Рулото има не само естетически вид , но и отличен вкус.
                                

ДОБЪР АПЕТИТ!



Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации