ВАРИАЦИИ ОТ БИСКВИТИ И МЕНТОВ ШОКОЛАД


                     
В  детството ни/ с моята сестра/,  майка ми оформяше сладкиш като колбас. Наричахме го "Сладък салам"
Когато попаднах на клипче, което демонстрираше приготвяне на торта с бисквити , това много ми напомни на любимия ни, тогава в миналото , сладък салам. Направих тази торта за приятелка , която трябваше да бъде довършена от нея и затова нямам изображения. Вторият път реших да направя нещо различно. Така се получиха моите петифури и терин. 
За завършек на сладкишите направих шоколадов ганаш с мента. Получиха се интересни сладкишчета с вкус на шоколад и мента.

ПРОДУКТИ

400 гр. чаено-маслени бисквити
100гр.  запечени орехи или дребно филирани бадеми
100гр. стафиди
125 гр. краве масло
60гр. какао
240мл.  вода


За ганаша
200мл. течна сметана
200гр. шоколад
2-3 капки екстракт от мента
няколко стръкчета прясна мента

ПРИГОТВЯНЕ




Бисквитите се натрошават на едро.Прибавят се запечените ядки и стафидите.




Водата се загрява до кипене със захарта. Прибавя се маслото и сместта се сваля от котлона. Какаото се разтваря с малко от сместа и се прибавя към общата смес. 

       
   Леко застиналата течност се излива върху сухите съставки.


Разбърква се до хомогенност на смесите.
Част от сместа се слага във форми за мъфини , а останалата част се поставя в продълговата форма от алуминиево фолио. Сладкишите престояват в хладилник 1 час. 
За ганаша сметаната се загрява и към нея се прибавят начупения на парчета шоколад. Добавят се няколко капки ментов екстрат. 

             
Още горещ ганашът се разпределя като глазура върху сладкишите.




Украсява се по желание.






Може да се консумира с кафе или чай.




Представителен десерт , подходящ за почерпка на партита или в минути на семеен или приятелски релакс.
                                            ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации