ПЕЧЕНИ ЯСТИЯ В ДВОРНАТА ПЕКАРНА



 
Дворните пещи почти останаха в миналото. Основно са използвани за печене на хляб. Чувала съм от баба ми по майчина линия, че една от дейностите в патриархалната къща, е била приготвяне на хляб изпечен в домашната фурна. Това не е било ежедневно занятие, защото хлябът се е приготвял веднъж в седмицата в големи количества за цялото семейство.
По празниците са се приготвяли и печени ястия с месо.
Подобни фурни имаше в родното селце на моя съпруг- Драгодан , намиращо се в Кюстендилска област.
Години наред за повечето празници цялата махала се обслужваше в нашата къща. За съжаление , повлияни от модерни тенденции , ние със съпруга ми като представители на нова генерация, разрушихме старата фурна и изградихме модерен кът, наречен барбекю.Пак може да се пече нещо, но не като в старата фурна.
И все пак има хора , които мислят и по друг начин и запазиха своите автентични огнища и точно такава фурна и приготвянето на ястия в нея заснех неотдавна.
С този пост искам да върна спомените на някои хора за отминалите дни в идилия та на домашната фурна и да покажа на други как се приготвя нещо вкусно в дворната пещ.



Първият етап включва загряване на фурната чрез запалените дърва в нея. Трябва да се образува ярко червено огнено гнездо, върху което непосредствено ще се подредят тави със суровите продукти. Това отнема около  1 час.


През това време се подготвя месото - цяло животно/ агне, яре,прасе/ или разфасовано на парчета.


       Месото е овкусява и към него се прибавя вода- все пак трябва да се сготви.              

Всеки поканен да пече във фурната, приготвя своето ястие по обичайния начин.


Започва подреждането на тавите във фурната.


Използва се дълга лопата , с която тави те по - лесно се вмъкват във фурната.


Когато всичко това е готово, трябва да се затвори фурната с капак.

  
Това не е достатъчно, затова капакът се "зазидва" от четири страни  с кал , приготвена от глинеста почва.
Месото се пече във фурната около 4 часа.


През това време се приготвя плънката или гарнитурата за печивото. Обикновено това е ориз със зеленчуци.Добавят се дреболии и или гъби. Кой както обича да похапва.

     
Към добре изпеченото месо се добавя задушеният ориз със зеленчуци. Поставя се гореща вода.                      


Ястията се довършват за още  1 час и се изваждат от фурната.


 Вкусно и приятно за консумация по празниците.
Но все пак , като че ли не по - малко приятна е комуникацията между присъстващите и доброто настроение , създадено в едно уютно домашно пространство.



                       





Коментари

Популярни публикации