ДОМАТЕН СОС

 

Доматеният сос обикновено се използва за добавка към ястия или за гарниране на други зеленчуци.


Пържените патладжани са неустоимо вкусни,заляти с доматен сос.


Печените чушки чудесно се комбинират с доматен сос и са предпочитано лятно ястие.


Печените панладжани могат да се консумирят с отделно приготвен доматен сос.






Доматеният сос може да се използва за заливка на консервирани пържени и ли печени зеленчуци.
За приготвянето му не е  нужна специална технология. Единственото,което трябва да се знае,че колкото по-малко течност се оставя в доматите , толкова по-кратко ще ври доматният сос.

ПРОДУКТИ
1 кг. домати
 1/4 ч.л сол
1/4ч.л.захар
2с.л.слънчогледово олио
2-3литра вряла вода за попарване на доматите




ПРИГОТВЯНЕ


Доматите се измиват добре и се попарват с вряла вода. Целта е да се отстранят по-лесно люспите. Може да се използва и вариант на печене във фурната. Така сосът ще бъде много вкусен.


Нарязват се на парчета.


Отцежда се излишната течност, за да остане месестата част. Доматите се смилат в кухненски робот или в месомелачка.



Сместа се поставя в дълбок съд, налива се олиото и се вари около 20 минути. Времето за това зависи от гъстотата на сместа. 10 минути преди края на варенето се прибавят солта и захарта. 


Доматеният сос може да се консумира самостоятелно или като добавка към ястия.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации