ПЕЧЕН ПАТЛАДЖАН ВЕТРИЛО


Патладжаните са зеленчуци от семейство Картофови. Известни са още под името „сини домати“. Родината им е Индия. Патладжаните се препоръчват на всички. Благодарение на ниската им калорийност е полезно те да се включват в менюто на хората, които страдат от наднормено тегло, както и на възрастните. Те нормализират водния обмен и подобряват работата на сърдечния мускул. Освен това имат противовъзпалителни свойства, предпазват черния дроб от мастни натрупвания, засилват способността на инсулина да понижава равнището на захарта в кръвта, активизират процеса на образуване на еритроцити. Благодарение на високото съдържание на калий и натрий, ястията от патладжани са ефективно жлъчогонно и пикочогонно средство.
Патладжанът е богат на хранителни влакнини и подобрява работата на стомашно-чревния тракт, а съдържащата се във влакнините тартронова киселина залавя липогенезата и така предпазва от затлъстяване. Нежните фибри на патладжаните, попадайки в организма на човека, поддържат жизнените дейности на флората на червата и подобряват храносмилането.
Обожавам патладжани и често през лятото ги приготвям в различни варианти. Наскоро в групата Философия на моята кухня Краси Петрова ни показа печен патладжан-ветрило и това ястие много ми хареса.
Приготвих патладжан по тази рецепта и въпреки,че моят екземпляр беше доста едър и се деформира се получи много вкусно ястие

ПРОДУКТИ
За един патладжан
1 патладжан
100 гр.кашкавал
100гр. сирене
100 гр.колбас
6-7 домата
4с.л. зехтин
1ч.ч. вода*
За гарниране 
150 гр. кашкавал
*Вместимост на чашата  150мл

ПРИГОТВЯНЕ


Патладжанът се  нарязва на филийки по дължина,без да се разрязва докрай при дръжката. Поставя се в тавичка за 1 ч. ,за да изтече горчивият сок. Изцежда се и се измива със студена вода.


Върху филийката се поставят парчета сирене,колбас и кашкавал.


Отгоре се поставят резенчета домати.



Така се процедира и с останалите резенчета докато се запълни целия патладжан.


Поставя се в тавичка. Слага се олио и чашата с вода.  Не съобразих,че тавичката в свободната част между патладжана може да загори. Затова е нужно да се поставят нарязани домати.Отгоре се слага фолио. 


Тавичката се поставя в загрята на 200°С. Пече се 35 минути. Маха се фолиото. 


Пече се още 15-20 минути без фолио.


Накрая върху патладжана се поставя настърган кашкавал и ястието се пече още 2-3 минути.


Ястието може да се гарнира.


 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации