МАРИНОВАНО ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО




 Червено цвекло е кореноплоден зеленчук, част от семейство "Amaranthaceae" (Щирови). Лечебните и хранителните качества на червеното цвекло са известни още от древността. Въпреки че днес не е особено предпочитано поради натрапчивия си вкус, червеното цвекло заслужено носи титлата "Суперхрана".
Червеното цвекло е богат източник на микро- и макроелементи. Съдържа монозахариди, растителни влакна, фолиева киселина, полезни захари, белтъчини и въглехидрати. Листата му са източник на витамин А, С и К, а кореноплодът е богат на витамини C, РР, A и витамини от група В - В1, В2, В5, В6 и В9. Ценни минерали, на които червеното цвекло е източник са калций, калий, желязо, магнезий, мед, сяра, хлор, кобалт и силиций. Освен тези елементи, червеното цвекло съдържа антиоксиданти

Пресният сок от червено цвекло е също и  източник на нитрат и бета- каротин.  Бета - каротинът е важен компонент,
на който се дължат доста от лечебнитеползи на червеното цвекло. Той представлява витамин със силни антиоксидантни свойства.



Както и да се консумира червеното цвекло е полезно за организма.



В семейството ми много обичаме салата от червено цвекло в комбинация от моркови и ябълки. Много вкусна и полезна салата.
До сега не бях консервирала цвекло, въпреки че зная за много салати от сварено червено цвекло,консервирани за зимата. 
Реших да консервирам сурово цвекло в буркани по студен начин без изваряване. 
Нямах рецепта и затова приспособих една за мариноване на други зеленчуци.
Получи се чудесно мариновано цвекло и затова споделям рецептата.

ПРОДУКТИ
червено цвекло
/Цвеклото не се измерва предварително,защото останалите продукти се измерват на буркан от 800мл./
1с.л.сол
1с.л.захар
100мл.оцет от 6°
2 щ. лимонена киселина
по 2-3 скилидки чесън на буркан.
топла вода




ПРИГОТВЯНЕ


Цвеклото се измива,обелва и нарязва.


Напълва се в буркани. 


Поставя се чесън и по  1 с.л. сол


Слага се и по 1 с.л.захар.  Налива се и оцета.  Допълва се с топла вода.


Бурканите се затварят с капачката.


Обръщат се обратно за няколко часа.


Опаковат се и се прибират на хладно.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации