ПЪЛНЕНИ СУХИ ЧУШКИ С БОБ

 




Традиционно за Бъдни вечер се приготвят и  пълнени чушки с боб. Не зная откога датира тази традиция ,но в къщи започнахме да ги приготвяме преди десетина години.
Майка ми първа направи този деликатес и помня,че тогава ни хареса много.
Сега аз ги правя редовно,но само на Бъдни вечер.
Ако чушките са домашни се получава много по-добре,но за съжаление аз ги купувам готови в пакет.  Недостатък на тези чушки,освен че не са подбрани, е че са препечени предварително ,а това се отразява на външния им вид. Стават прегоряли допълнително, въпреки че им се слага фолио при печене.
Но на вкус пълнените чушки стават невероятни.

ПРОДУКТИ
 
10 чушки
3 чирпака сварен боб, овкусен с кромид и моркови.
3 стърка праз лук
2ч.л. сух джоджан
1 с.л. чубрица
1ч.риган
2с.л.зехтин за сместа
1ч.л.вегета
2 с.л.олио за тавата

ПРИГОТВЯНЕ


Чушките се  измиват и потопяват в топла вода, за да омекнат.


Бобът е овкусен при варенето в общото количество,защото се сервира и боб чорба. Там още при приготвянето на продуктите се предвижда и 1 ч.ч/.300 мл./ боб за чушките.
Свареният боб се разбърква с нарязаният праз лук и подправките. 
С тази плънка се пълнят чушките и се подреждат в тавичка. Поливат се с 2 с.л. олио.

  
Поставя се фолио на тавичката и последната се слага в загрята на 180°С  
и се пече около 20 минути.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации