БЪРЗА МИНИ ПИТКА


Когато видях  изображението на Кафанска питка на Ваня Джорджевич, неволно се върнах мислено в детството и си спомних за плоските питки,които правеше баба ми по майчина линия.

Тогава се правеха само такива надупчени с вилица питки и те присъстваха както на ежедневната трапеза,така и на празници или сватбени тържества.

По онова време не се познаваше хартията за печене и питките не се печеха в тави. В къщи имаше дървен кръг с дръжка. Върху него се поставяше брашно и отгоре се разполагаше питката. Когато тя беше готова за печене се мяташе във фурната с помощта на кръга.

 Така се практикуваше тогава и ние децата винаги се радвахме на отчупените за нас малки късчета питка.

Нетърпеливи искахме веднага след изваждането от фурната да получим своята питка. 

Баба ми обаче казваше да почакаме,защото питката завита в кърпа,трябва да си обиколи нивата,откъдето е дошла.

Накрая очичките ни светваха при появата на топлата и благоуханна питка.

Дали от сантиментални съображения или защото бяхме сами  у дома със съпруга ми и ни трябваше малка питка,реших да направя вариант на кафанска питка,която смоменах по-горе.

Когато прочетох какви са необходимите продукти,реших да променя част от продуктите и количествата. Остана да взаимствам само технологията на приготвяне. Тя ми хареса,защото питката можеше да се приготви бързо и това ме устройваше напълно.

Споделям рецептата,защото може да се хареса.

ПРОДУКТИ

350 гр. брашно

150 гр.кисело мляко

5 гр. суха мая 

60 гр. разтопено масло

1ч.л.сол

1ч.л. захар

1 белтък

1 жълтък за глазиране на питката

ПРИГОТВЯНЕ


В брашното се поставя солта и се разбърква.

Маята се смесва със захарта и също се слага в брашното.


Прибавя се белтъкът.



Слага се маслото и  киселото мляко.



Замесва се меко тесто.



Оформя се с длани на питка върху хартия за печене. Използва се тавата от фурната. Питката се надупчва с вилица.



Покрива се с кърпа и се оставя за 20 минути,за да втаса. През това време фурната се загрява на 250°С.



Питката се намазва с жълтъка и се пече около 5 минути на 250 °С, след което фурната се намалява на 160°С и се пече до готовност.



След изваждане от фурната питката се напръсква с вода и се завива в кърпа.









 

ДОБЪР АПЕТИТ!


Адаптирано отhttps://privanya.blogspot.com/2018/05/blog-post.html?m=1

Коментари

Популярни публикации