ДОМАШЕН ЛОКУМ С ЯДКИ


Все още е спорно, коя е родината на това сладкото изкушение локум.
Една от легендите разказва, че през XV в. някой далечен султан поръчал на придворния сладкар да забърка нечуван досега десерт, за да впечатли жените от харема си.

Локумът се получил, когато готвачът смесил захарен сироп с различни аромати и ядки. 
Друга легенда пък разказва, че през XII век локумът се появил за първи път на масата на Ричард Лъвското сърце. Насред сервираните меса, плодове и деликатеси присъствал локумът.
Славянска легенда пък разказва за смел момък, който успял да откупи своята любима, която била предвидена за харема на султана с локум. Той поднесъл на владетеля сладкото изкушение и си върнал любимата.



По-късно в историята, локумът успял да покори и сърцата на английските аристократи. Той намерил своето почетно място в свещената им чаена церемония. Докато пиели следобедния си чай, представителите на висшата власт в Англия обичали да похапват и локум. Тогава десертът се приготвял от нишесте и захарна вода. Понякога се ароматизирал с с розова вода, с ванилия или с лимон.Локумът има толкова много разновидности, колкото не може да си представим. В него може да се сложат орехи, фъстъци, шамфъстък, лешници, кокосови стърготини и още много, много други. Обикновено сладкото изкушение се поднася нарязано на малки парчета, покрити с пудра захар или кокосови стърготини.



Всяка година  използвам локум за  приготвяне на козунаци и винаги се затруднявам в  намирането на локум в различни цветове.
Това ми е необходимо за образуване на цветна мозайка в козунака.
Затова реших да се опитам да направя домашен локум.

Не само поради това,но и  защото отдавна исках да направя такъв  и сега просто се реших да пробвам.
Оказа се, че не  е чак толкова трудно.
Споделям рецептата.

ПРОДУКТИ

2,5 ч.ч.вода*
2,5 ч.ч.  царевично нишесте
2 ч.ч.захар
ядки
аромати :мента ,роза портокал,нар,лимон
бои за сладкиши
кокосови стърготини.

* мерителна чаша 200 мл.

ПРИГОТВЯНЕ


Най-напред се приготвя формичката. За всеки цвят се приготвя  по една форма.  Или както направих   аз на няколко пъти правих малка дозичка/1/4 от дозата  за всеки цвят/.
Формата се застила  с хартия за печене. На дъното се насипват кокосови стърготини.



 Захарта се разтваря в 1/2 чаша вода. Ако локумът е със сок от от някакъв плод,водата/1/2ч.ч./ се заменя със сок от съответния плод
 Аз ползвах сок от нар за една от дозите. 
Сместа се вари на котлона.Когато образуваният сироп  се сгъсти, към него се излива на тънка струя разтвореното нишесте в останалите 2 чаши вода.  
Сместа се вари до образуване на много гъста маса на ниска температура. Аз варих на 6 степен от 12. Като от време на време, особено като се сгъсти сместа, намалявах на 5 степен.


Слагат се аромата и  съответната боя и се разбърква.


Добавят се и ядките.


Получените локуми се изсипват  в зависимост от цвета във формичките.
Отгоре се поръсват кокосови стърготини.
Формичките се разполагат в хладилника,за да се стегне локума. 
Нарязва се на кубчета.



Локум със сок от нар и орехи. 


Локум със орехи ,оцветен с лилава боя.


Локум с лимонова есенция и фъстъци.


Локум с портокалова есенция и орехи.


Локум с ментова есенция и орехи.


ДОБЪР АПЕТИТ!
Адаптирано от
 https://bukvarche-com.cdn.ampproject.org/v/s/bukvarche.com/2019/07/18/%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0%D1%82-%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC-%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%B0/?amp_js_v=a6&amp_gsa=1&amp&usqp=mq331AQHKAFQArABIA%3D%3D#aoh=16137615806271&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&amp_tf=%D0%9E%D1%82%20%251%24s&ampshare=https%3A%2F%2Fbukvarche.com%2F2019%2F07%2F18%2F%25D1%2580%25D0%25B0%25D1%2585%25D0%25B0%25D1%2582-%25D0%25BB%25D0%25BE%25D0%25BA%25D1%2583%25D0%25BC-%25D1%2582%25D0%25BE%25D0%25B2%25D0%25B0-%25D0%25B5-%25D0%25BD%25D0%25B0%25D0%25B9-%25D0%25B4%25D0%25BE%25D0%25B1%25D1%2580%25D0%25B0%25D1%2582%25D0%25B0-%25D0%25B4%25D0%25BE%25D0%25BC%25D0%25B0%25D1%2588%25D0%25BD%25D0%25B0%2F


Коментари

Популярни публикации