ПЛЕТЕНА ПИТКА- ПИЦА


Много отдавна се каня да направя този модел на сплитане. В руската и турска кухни са разпространени модели на това сплитане в солени и сладки варианти.

Аз реших да направя солен вариант и да съчетая направата на питка и пица.

Рецептата е моя конструкция и се оказа много сполучлива. 

Споделям рецептата, а ако някой иска да направи само пица, за да е по-тънък блата може да се намали грамажа на брашното и течността.

ПРОДУКТИ

300 гр. брашно

1 белтък

2 с.л. олио

120 мл.хладка вода

12 гр. прясна мая

1/2 ч.л.сол

1/2ч.л. захар

1 жълтък за глазиране на сплетената част на питката.


За плънка на пицата

250 гр.кашкавал

100 гр шпеков саам

200 гр. шунка

3 с л. доматено пюре и лютеница

1 с.л.чубрица

20 гр.краве масло

ПРИГОТВЯНЕ


  Най-напред се активира маята като се разтваря в 1/4ч.ч.вода,1/2ч.л.захар и 3 с.л.брашно. Оставя се да шупне.

Брашното се пресява. Оформя се на кладенче. Поставят се олиото, белтъка,солта и активираната мая.



Добавя се водата като се внимава тя да не е повече ,което зависи от брашното.



Омесеното тесто се поставя в найлонов плик и малка тенджерка. Втасва във фурната ,загрята на 50 °С / изключена/ около 35 минути.


 

Втасалото тесто се разточва върху хартия за печене. Хартията е оформена като кръг с d = 35  см.


 

В средата на тестения кръг се поставя чиния или капак от тенджера. Големината на чинията или капака  зависи от това колко дълги искаме да бъдат страничните лентички /между 5-7 см./ 



Дебелината на лентичките е 2 см. Броят им е нечетно число.


 

Сплитането става като първата лентичка се прехвърля върху тестото,както е показано на снимката.


 

Пропуска се следващата лентичка и третата се прехвърля върху първата на кръст. Втората лентичка се прехвърля надясно. Пак се пропуска следващата и се прехвърля тази след нея наляво.  Прехвърля се пропуснатата на дясно и така се процедира с прехвърляне на ляво и на дясно през една лентичка.


 

Трябва да се получи това сплитане.



Целият кръг е завършен.



 

В средата се подреждат парченца масло. Питката се оставя,за да втаса около 15 минути.


Оформя се пицата в средата. Намазва се с доматеното пюре и лютеницата.


По края се подрежда шпековият салам.



В средата се подрежда шунката.



Сплетените краища се намазват с жълтък. Пицата се поставя в загрята на 160°С фурна и се пече 20 минути.



Отгоре се поръсва с настърган кашкавал и чубрица. Питката-пица отново се връща във фурната до разтопяване на кашкавала.

 

Питката - пица е готова.



Може да се гарнира с пресен домат и маслини.



 



ДОБЪР АПЕТИТ! 

Коментари

Популярни публикации