КРЕМ СУПА "АЛА ПАРМАНТИЕ"


Крем супата "ала Пармантие" е част от серия от картофени ястия"ала Пармантие". 

Това наименование е свързано с името на френския аптекар и агроном от 18 в.  Антоан Огюстен Пармантие.


Той е бил пленен от немците във
 Вестфалия по време на Седемгодишната война. Тогава се прехранвал с картофи, които след внасянето им от Америка никой в Европа не хапвал, защото ги смятали за трудносмиляеми, нездравословни и носители на чума.
Принуден от глад да се храни с тях, Пармантие открива изключителната  хранителна стойност на картофите.
Когато се завръща в родинота си,той предприема голяма кампания със статии в печата и доклади на събрания и успява да убеди най-известните просветители за ползата от картофите.


Пармантие успял да убеди дори и самият Луи XIV, чрез който спечелва за картофите цялото дворянство.


Оставало да победи недоверието на селяние, които смятали картофите за омагьосано растение ,защото се засажда,а не се сее. За целта, Пармантие измолил от краля парче неплодородна земя в покрайнините на Париж и демонстрирал колко лесно се отглежда това кореноплодно растетие.
Използван бил и психологически трик. През деня нивата се охранявала от войници,а през нощта не. Тогава селяните идвали и крадяли картофен разсад. Така картофите се разпространили в цяла Франция.
За съжаление аз не разполагам с информация за други картофени ястия"ала Пармантие,освен за тази супа.
С рецептата за нея с сдобих от една кулинарна книга.
Направих я и се оказа много вкусна.
Споделям тази рецепта

ПРОДУКТИ

500 гр. картофи
3 стръка праз лук
1 морков
35 гр.масло
200 мл. прясно мляко
200 мл.течна сметана/може и само прясно мляко/
250 мл.пилешки бульон/може и друг бульон/
черен пипер
клонче целина /кервиз/
зелен лук или пера от праз за украса на супата
крутони


ПРИГОТВЯНЕ



Празът се почиства и нарязва на едри кръгчета.


Картофите се обелват и нарязват на кубчета.


В съд за задушаване се поставя празът в сгорещено масло и малко вода. Задушава се 5 минути. 


Добавят се и картофите.


Измива се и се слага и нарязаният морков. Задушаването трае около 15 минути.


Налива се бульона и се добавя клончето кервиз. Зеленчуците се варят около 20 минути и се изваждат ,за да се охладят. 

 
Пасират се заедно с бульона.



Готовата супа се прехвърля в тенджерата
 и се посолява с черния пипер.


Прибавят се млякото и сметаната. Аз използвах само мляко. Крем супата се оставя да заври и се отстранява.
При сервиране може да се поръси с зелен лук. Сервира се и с крутони.


 ДОБЪР АПЕТИТ!


Източник:  Спагети  Малка италианска кухня
Издател Гея-Либрис  София 1992 г.
Съставител
Ламберто Матеучи

Коментари

Популярни публикации