КОЛЕДНИ МАСЛЕНИ СЛАДКИ ГАРНИРАНИ С ФОНДАН






Коледа! Обичам този празник!
Събира цялото семейство около елхата,където откриваме своите подаръци.
Хубаво е да получаваме подаръци,но на мен ми доставя удоволствие и да подарявам. 
Тази Коледа ме вдъхнови да направя сладки подаръчета. Така се появиха тези симпатични сладки. Гарнирани с фондан и различни аксесоарчета тези красотички  доставят удоволствие на малки и големи.

За разлика от много от сладкишите,които се правят бързо и в големи количества, коледните гарнирани бисквитки се правят бавно и изискват направата на повече от едно теста.

Освен това трябва да се има предвид,че за разлика от меденките,които са устойчиви,маслените сладки са много крехки и могат да се счупят когато се гарнират. Затова масленото тесто се разточва на дебел лист.

И захарното тесто също не е устойчиво, а и бавно съхне. 
И разбира се когато се лепят аксесоарчетата, това трябва да се прави прецизно. Ползва се пинсета. 

За лепило на фондана за бисквитката може да се използва вода или вода и мед,но по-сигурно е да се направи айсинг.

Нужни са и малки инструменти за дупчене и драскане върху фондана.
 
Споделям рецептата за маслените сладки, защото си заслужава да се направят.


 ПРОДУКТИ


За курабийките

250 гр. бяло брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
100 гр. масло 
120 гр. пудра захар
1 с.л. кисело мляко
1 ч.л. канела 
1 п. ванилиева захар

За лепенето на фондана 

мед
вода
айсинг

За украса на сладките 
 
фондан  готов,купен от Лидл.

Захарно тесто l вид

50 гр.пудра захар
1 ч.л.вода
сладкарски бои

Захарно тесто II вид

3 с.л пудра захар
1 с.л. нишесте
1 ч л. вода
 Още нишесте за разточване на фондана
сладкарски бои

Айсинг

1 белтък
2 ч.л. лимонов сок
1 ч.л. нишесте
170 г. пудра захар


ПРИГОТВЯНЕ

Най-напред се приготвят захарните теста.
За първото продуктите се смесват. Слага се сладкарска боя като тестото се разделя на късчета.
Тестото се претрива през решетеста лъжица  и се суши.




Второто тесто се получава по същия начин. От него се правят орнаментите. Някои от тях са готови,купени от сладкарска къща. За поставянето на орнаментите се използва пинсета.

Айсингът се получава като захарта се пресява. Белтъкът се разбива леко. Добавя се лимоновият сок. Захарта се прибавя на части. Накрая се слага и нишестето за по-добра устойчивост на сместа.



Тестото за курабийките се прави като се смесват сухите съставки. Прибавя се маслото нарязано на парчета. Меси се до образуването на трохи. Замесва се с киселото мляко тесто,което се оставя в хладилника за 30 минути. Тестото се разточва много дебело,за да не се счупят после фигурките когато се лепи фондана. 

Изрязват се фигурки които се редят в тава върху хартия за печене. Тавата се поставя в хладилника за 10 минути и после във фурната за още 8-10 минути на 170°С.



Когато фигурките се охладят се лепи фондана с айсинг. Може и с вода и мед.
Фонданът се разточва върху нишесте.
Изрязват се фигурки. Докато е още мек, фонданът се правят ефекти чрез драскане и дупчене. Използват се и сладкарски бои за допълнителни ефекти. Когато фонданът позасъхне се лепят орнаментите с вода и мед и се поставят с пинсета. Притиска се леко.


Опаковат се в индивидуални пликчета. Готови са за подаряване!


ВЕСЕЛА КОЛЕДА!

Коментари

Популярни публикации