БАНАНОВО ШОКОЛАДОВА ТОРТА


  С тази толкова вкусна торта се почерпихме за рождения ден на съпруга ми.  Напоследък се пристрастих към чийзкейка,защото се прави много лесно и не се пече. Поне аз предпочитам чейзкейковете без печене.  Но сега предпочетох тази торта, въпреки,че е трудоемка.

ПРОДУКТИ

ТЕСТЕНИ БЛАТОВЕ

Кафяв блат с кафе

2 яйца

 2 равни с.л.брашно

1 к.л.бакпулвер

 1 ч.л.сухо кафе

2 с.л.захар 

1 ванилиева захар

Светъл блат

1 яйце 

1 с л.захар

1 с.л. брашно

1/2 к.л.бакпулвур

1 ванилиева захар

Шоколадов блат

550 гр.течен шоколад, от който за блата се използва 300 гр., а останалото количество за отстрани и украса.

1ч.л.ром

100мл. прясно мляко

5 гр желатин 

50 мл вода

Бананов блат

500гр.маскарпоне

2 банана

 80 гр. пудра захар

100мл. прясно мляко

10 гр.желатин 

100 мл. вода


Бял ганаш

300г. бял шоколад 

150 мл.прясно мляко

20 гр. краве масло/1с.л./


ПРИГОТВЯНЕ

Тестеният кафяв  блат се приготвя като брашното , бакпулверът, кафето и ванилиевата захар се смесват .

Яйцата се разбиват със захарта до оформянето на гъст крем. Прибавя се брашното и леко се разбърква. Блатът се пече във форма покрита с хартия за печене в загрята фурна на 170 °С.

По същия начин се приготвя и пече и светлият блат.

Когато блатовете се охладят кафявият се разделя на две и първата половина се поставя на дъното на формата. Отстрани се облепва с ацетатно фолио. Може да се използва и прозрачната страна на стари папки.

Шоколадовият блат се получава като желатинът се накисва във водата и се разтопява на водна баня. Шоколадът се прибавя към сгорещеното мляко и се разбива. Прибавя се желатинът. Работи се бързо защото сместа веднага стяга. Разбива се с миксер и блатът се слага върху тестеният блат във формата. Заглажда се и върху него се слага светлият блат и леко се притиска.

Банановият блат се приготвя като крем сиренето се разбива със захарта. Бананите се пюрират и към тях се добавя затопленото мляко. Прибавя се и разтопеният желатин. Банановата смес и маскарпонето се смесват внимателно  и се поставят върху светлия блат. Върху него се поставя втората половина от кафявия блат.




Тортата се прибира в хладилника -най -добре за една нощ.

Белият ганаш се приготвя като към шоколада се прибавя горещото мляко.Накрая се слага и маслото.

 С ганаша се облицова цялата торта. Отстрани се облицова с тъмният шоколад,разтворен в малко прясно мляко или сметана.

Вместо прясно мляко може да се използва течна сладкарска сметана.

Останалият шоколад се използва за украса.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации