ПИТКА ГРОЗД ЗА ТРИФОНДЕН




Още преди години исках да направя питка грозде. Дори си бях набелязала модел. Но листчетата на гроздето по форма не приличаха на лозови. Най-после открих подходящият модел на лозов лист в Интернет и моя колежка ми го принтира. Но увлечена в други неща така и не направих питката. Или може би визията не ми бе много ясна. Наскоро намерих изображението на листчето и реших най-после да направя тази питка. 

Още повече че наблжава и Трифонов ден в стар стил. А той е на 14 февруари заедно с празникът св. Валентин.

И така след като дълго обмислях и разглеждах различни модели намерих своята питка грозд с две лозови листчета и мустачета както е в природата. Бях си изрязала вече шаблончета от картон по изображението. 

И въпреки че в някои рецепти се препоръчваше да се направят листчета от тестото с мая като се добави още брашно,реших да направя друго тесто без мая. 

За да са по-обемни топчетата и за да не се разливат настрани или се сплескват планирах да сложа плънка от кашкавал. Когато правих питка Гергина,за да залепя рулата,които да стоят устойчиво на горе,използвах белтък. Затова предвидих вторият ред топчета върху гроздето да бъдат залепени с белтък. Доста сполучливо решение защото топчетата изобщо не мръднаха настрани и нараснаха само нагоре.

И така най-после осъществих своята идея в навечерието на празника.

Ето как направих питката грозде.

ПРОДУКТИ

300 /350 гр. брашно

3 яйца, от които 1 цяло и 1/2 белтък за тестото ; 2 жълтъка за намазване на питката и 1/2 белтък за залепване на втория ред топчета

15 гр. прясна мая

1 ч.л. сол

1 с.л. захар

60 мл.мазнина смес от краве масло и олио

100 мл.прясно мляко

За тестото за орнаментите 

1/3 ч.ч.брашно/чашата е от 200 мл

1 каф. л. сол

1/4 ч. вода

За плънката 

150 гр.кашкавал


ПРИГОТВЯНЕ

Най- напред се прави тестото без мая и се поставя в найлоново пликче. Тестото се приготвя като в брашното се поставя солта и се прибавя водата. Няма значение дали е топла или хладка.



За основното тесто маята се активира като в съд се поставя маята, захарта, 2 с.л брашно и 3-4 л.  топла ,но не много гореща вода. В оформеното на кладенче брашно се слагат разбитите яйца,мазнината и активираната мая.



 Добавя се млякото и се омесва тесто като се внимава да не е много твърдо. 


Тестото се поставя в намаслен плик и тенджера с капак.  Докато втасва се изрязват листчетата и се поставят в горната страна на тавата върху хартия за печене. Забравих да снимам разположението им, защото тестото много бързо втаса. Но по-долу се вижда че са разположени на страни,така че дръжките им да са в средата.


Ето така могат да бъдат разположени тестените листчета,а отдолу ще се подредят топчетата.


Тестото се разделя на 16 топчета. При мен всяко тежеше 29 гр. В средата на всяко топче се поставя парче кашкавал и добре се омесва. Под листчетата започва подреждането на топчетата във вид на пирамида. Първите са четири. Следват 3, 2 и 1 най-отдолу.

Местата където ще се поставят топчетата се намазват с разбит белтък и самите топчета от втория ред се мажат само отдолу.



Вторият ред започва с 3 топчета,които се поставят застъпвайки горните 4 топчета. Под тях се постават 2 топчета и накрая 1,което е над долното топче,както се вижда на изображението.



Поставя се дръжката,която се прави от тестото без мая.  Две фитилчета се сплитат и се извива малко,за да заприлича на дръжка.  



Готовият грозд се оставя да втаса още 15 минути и се намазва с жълтък. Поръсва се със сусам.



А тук може да се види как е направено мустачето- от тестото без мая.

Питката се пече в загрята на 150 °С фурна 30-35 минути. Ако фурната е по-слаба може да се пече на 160°С. След като се изпече се покрива с мокра кърпа,за да омекне кората.


Питката е готова за празника.


ДОБЪР АПЕТИТ!
 

Коментари

Популярни публикации