ШОКОЛАДОВИ ФИГУРКИ- МАРТЕНИЧКИ

От години имам формички за шоколадови близалки. Бях ги купила да правя лакомства на внучката . Но още тогава измислих да направя шоколадови близалки-мартенички. Първите от тях може да видите тук
Тогава внучката я нямаше, защото живее в Германия,но подарих на мои ученици и близки дечица.
От тогава всяка година ги правя в този вид.
Тази година обаче внучката ми ще пристигне на 1 март и затова реших да ги направя отново, но с малко по-различна визия и вкус. Използвах няколко вида шоколад и по вид и по цвят. Успях да постигна в общи линии традиционния цвят на мартеничките. 
По вкус шоколадът ми също беше подбран. Използвах веган, защото внучката е алергична към лактозата, която се съдържа в животинските млечни продукти. Получиха се интересни и много вкусни шоколадови фигурки.



Този път асортиментът е по-голям и внучката ще се зарадва много. Ще има възможност и тя да си похапне и да подари и на други дечица и близки.
Споделям начина на направа на близалките, защото някой може да прояви интерес.

ПРОДУКТИ
300 гр. бял шоколад
100 гр.шоколад с аромат на малина веган
80 гр. черен шоколад

За украса
мартенички 20 бр.

ПРИГОТВЯНЕ


Приготвят се формичките. Моите са със сърчица и маргаритки. Може да се използват и други. За да се получи близалка формичките трябва да имат улейчета. Аз имам към формичките и пласмасови тръбички.

Шоколадът се разтопява на водна баня в 3 съда.
Внимава се водата да не се нагрее много. Шоколадът започва да се топи и при хладка вода. Затова водата непрекъснато се проверява.


Най-напред се полагат съответни цветове на дъното на всяка форма както е показано на изображенията. Това става много внимателно защото очертанията на релефите са доста плитки. 
Формите не се мажат с нищо преди да се сложи шоколада, само ако се използват за първи път се изплакват с вода и се подсушават.
Формите се слагат на хладно, за да се втвърдят образуваните фигури.


След това се поставят тръбичките в улейчетата като се стремим да поставим краищата по-навътре в гнездата. Това се прави за да е по-стабилна близалката когато шоколадът се стегне.


Отгоре се излива разтопеният шоколад от съответен цвят, така че да запълни гнездото. Шоколадът трябва да е добре разтопен в напълно течно състояние, за да бъде гладка и обратната страна на близалката.
Формичките се оставят на хладно, за да се стегне шоколадът, поне за няколко часа.
Фигурките са готови за украсяване.


Близалката вече прилича на мартеничка.


Готова е да бъде подарена.


 Честита Баба Марта!

Здраве и късмет!

Коментари

Популярни публикации