ШОКОЛАДОВИ МЪФИНИ С МЕНТОВ КОКОСОВ ЦЕНТЪР


За произхода на мъфините може да се прочете тук


Те са удобни за похапване защото са разделени на индивидуални порции и така могат да се сервират по-лесно когато сме извън дома-на излет или на екскурзия.
Освен това може да им придадем и красива външна визия различна или еднаква за всички.
Правила съм както голям кекс така и малки кексчета, както често наричаме мъфините. Да си призная правя мъфини и за дома и извън него, но в повечето случаи когато искам да им придам по-красива индивидуална визия.
Такива са и мъфините,които приготвих за рождения си ден. Обикновено избирам или съставям рецепта, правя сладкиша и декорирам. Този път исках да приготвя мъфини в съчетание с шоколадова текстура и ментов аромат със зелена визия.
Затова съобразих рецептата с това си желание,което изискваше съчетание на две теста.
И така се получиха моите шоколадови мъфини с ментов кокосов център и то зелен.
 Направих и захарна глазура за 
завършек.

ПРОДУКТИ

За шоколадовата част
2 яйца
100 гр.брашно
50 гр. нишесте
190 гр.кокосово мляко
60 гр кокосово масло
60 гр.кафява захар
2/3 пакетче бакпулвер
1 п. ванилиева захар
3 с л какао


За кокосовият център
125 гр.сирене крема
40 гр.кокосови стърготини
3 капки ментов екстрат
1 щ.зелена сладкарска боя
2 с.л пудра захар

За захарната глазура

200 гр пудра захар
2ч.л.лимонов сок
4 с.л. студено мляко
на върха на ч.л. зелена боя

За украса-  захарни фигурки


ПРИГОТВЯНЕ



Най напред се правят кокосовите топчета. Крем сиренето се смесва със захарта,екстрата и боята. Прибавят се кокосовите стърготини.
Правят се топчета и се слагат в хладилника.


 
За шокадовата смес разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем. Прибавяме и 1ч.л.лимонов сок за стабилност на яйцата.

 
Добавяме постепенно разтопеното масло
Следва кокосовото мляко. Разбърква се добре.


Накрая се прибавя брашното смесено с нишестето,какаото и бакпулвера.

 
В силиконовите формички се поставя по 1 с.л от шоколадоата смес.

 В средата се поставят кокосовите топчета.


Допълва се с още шоколадова смес.
Готовите формички се поставят  в загрята на 160°С фурна и се пекат 20 минути. Фурната се изключва и мъфините предстояват още 5 мин.


След охлаждане мъфините се заливат сэс захарна глазура. Тя се приготвя като 
захарта задължително се пресява. Аз направих грешка,че не пресях захарта и имаше съсем незабележими кристалчета. Но може и без тях. Към захарта се прибавя лимоновият сок оцветен с боята. Слага се и млякото и се разбърква.


С получената глазура се заливат мъфините


Украсяват се със захарни фигурки.



Ето как изглежда отвътре.



Формичките ми бяха малко само 12 и затова останалата смес и топчета разположих във форма за терин. И ето какво се получи.


 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации