КАРМЕЛИЗИРАНИ КРУШИ СЪС СИНЬО СИРЕНЕ,СТАФИДИ И ПЕЧЕНИ ОРЕХИ


 Много харесваме сладко соленият вкус и понякога си позволяваме разни деликатеси. 




Правила съм смокини със синьо сирене и орехи,завити в прошуто.

И затова сега реших да направя круши със синьо сирене и орехи.




Тази година Босковата масловка имаше сравнително добра реколта за разлика от миналата година.
Сутринта на Димитровден си спомних, че родителите ми много обичаха круши . Във всякакви варианти на приготвяне. Баща ми беше Димитър и в негова памет и на майка ми направих нещо различно от обичайното/сладкиш или компот/. Реших това да бъдат карамелизирани круши със синьо сирене, печени орехи и стафиди.
Получи се интересна и много вкусна комбинация. Направих само една круша просто за почерпка. Но могат да се направят, две, три или повече круши.
Споделям рецептата.


ПРОДУКТИ

1 круша
2 с.л. захар
1 с.л. краве масло
50 гр.синьо сирене
1 щ. канела
2 с.л. печени орехи
1 с.л. стафиди
Няколко листчета мента
1 с.л.вино розе
1 с.л.сос от нар/може и без него/
2 с.л.вода за карамеления сос.

ПРИГОТВЯНЕ


1. Най-напред се пекат орехите за 7 минути във фурната.
 Натрошават се или се нарязват.




2. Крушата се разполовява,обелва се и се изчиства от семената.


3. Захарта се поставя в нагорещен тиган. Добавя се и маслото. Когато се образува светъл карамел температурата се намалява и двете половинки се пържат и от двете страни до зачервяване. Не снимах този момент,зощото  трябва бързо да се работи, за да не изгори карамела.
 

4. Двете половинки круши се изваждат и веднага се гарнират. След изваждането им в тигана се поставя водата и се разбърква,за да се получи карамелен сос.



5. Най-отдолу се полива с розето, соса от нар и се поръсва с канелата.  Отгоре върху всяка круша се слага и от карамеления сос. Подреждат се парчета от синьото сирене, потопените в карамеления сос стафиди и печените орехи.

 

6. Гарнира се с листчета мента. 




Може крушите да се нарежат на хапки.
Добра компания са на чаша хубаво розе. Нашето е от Винарна "Мелник"подарък от приятелско семейство,притежаващо винарната.

ДОБЪР АПЕТИТ!


Коментари

Популярни публикации