АПЕТИТКАТА НА ФЕНИ


 Всяка година приготвям а апетитка и добре се получава. Мислех си тази година да не правя защото миналата бяха две дози, но като преброих бурканчетата, ми се видяха малко.
Може би така щяха да си останат ако не видях чудесната апетитка на Фени Георгиева публикувана и в моята група. Хареса ми технологията и като запазих два момента в начина на приготвяне до сега/печене на доматите във фурната и допичане на апетитката пак там/,реших да следвам нейните продукти и направа.
Като пека доматите предварително се отделя течност, която остава за консумация. И така апетитката после кратко се вари и по-точно допича във фурната. Това е около 20 минути.
Направих половин доза.
Споделям направеното по рецептата и моите подходи.

ПРОДУКТИ

5 кг.домати 

300 -500 гр.люти чушлета

1/2 ч.ч.оцет /сложих 2 с.л/

1ч.ч.олио/250мл./

1 препълнена с.л. сол

2 с.л.захар

1/2 п.чер.пипер на зърна 

6-7 листа даф.лист от храста

1/2 вр. магданоз

3 гл.чесън


ПРИГОТВЯНЕ


1. Доматите се измиват и почистват от дръжките и мястото за захващане на дръжката. Поставят се в дълбока тава.


2. Пекат се във фурната на максимална мощност до образуване на приятен загар и за да може бързо да се обелят. Оставят се да се охладят. През това време се приготвят чушлетата,бели се и се реже чесъна,приготвя се и се нарязва магданоза. Приготвят се и зелените дафинови листа.


3. Охладените домати се обелват като се отделя излишната течност.


4. Доматите се смилат в блендера.


5. Продуктите за марината се слагат да заврат като в оцета се слага солта и захарта,малко да се разтопат и се прибавя олиото. Марината се прибавя към доматите и се разбърква. Тавата се слага на два съседни котлона и когато сместа заври се премества във фурната.

6. Последната е загрята на максимална мощност. Намалява се на 200°С и апетитката се пече 15 минути. 


7. Слагат се чушлетата  само да си променят цвета.  По съвета на Феня е добре да останат хрупкави.
Слагат се и дафиновите листа заедно с чушлетата.


8. Накрая се добавят нарязаните чесън и магданоз и черният пипер.

9. Бурканите са затоплени и сместа веднага се насипва в тях. 


10. Обръщат се върху капачките.


11. Завиват се със старо одеало добре от всички страни.


На сутринта се опаковат. Готови са за зимата.




11. Може да им се насладим.

Рецептата на Фени за цялата доза и приготвянето:

10 кг.домати
1 кг.люти чушлета
1 ч.оцет
2 ч.олио
1/3 ч.сол
1 ч.захар
1 п.чер.пипер на зърна 
5-6 листа даф.лист
1 вр.магданоз
5-6 гл.чесън
Доматите измити,почистени и нарязани минавам на чопъра( на машинка за месо,блендер,или рендосани,кой както може)
Всички подправки  насипвам в голяма разлата тава,която поставям  върху 2 съседни котлона на силна степен да възври сместа,добавям доматите и оставям да се сгъсти,намалявам котлоните,за да не загори тавата и така до желаната гъстота.  През това време измивам и почиствам чушлетата от дръжките. Когато не са достатъчно люти ги нарязвам на парченца, така направих и този път. Изчисвам и нарязвам чесъна и магданоза.
Когато се  сгъсти дом.сос,добавям чушлетата и варя докато си променят цвета. Става бързо и не е нужно да се варят много,а да останат хрупкави. Накрая добавям чесъна и магданоза, разбърквам и насипвам в топли буркани,затварям и обръщам с капачката надолу.  Покривам с дебело парче плат( одеалце).  Така оставям до следващия ден да се охладят напълно.  Може да се стерилизарат за 5 м.колкото за капачка. Аз от години ги приготвям по този начин и нямам проблеми. Следя капачките,ако имам съмнение поставям в хладилника. Единственото условие за успех е,че трябва да се налива много горещо на още работещи котлони в топли буркани( моите са на печката,може да се загреят във фурната или микровълновата)и веднага да се затварят и обръщат. ВНИМАТЕЛНО да не се изгорите!



ДОБЪР АПЕТИТ!


Коментари

Популярни публикации