БАКЛАВА ЧИЙЗКЕЙК С МРАМОРЕН ПЪРНЕЖ БЕЗ ПЕЧЕНЕ


Отдавна обмислям идеята да направя баклава чийзкейк. Един много лансиран напоследък десерт,който съм виждала с различни визии.

Всички  рецепти,които прочетох предлагаха пълнеж за чийзкейка с печене.

Аз обаче исках да бъде нещо свежо и лесно за изпълнение. И по-точно направо казано исках да избегна печенето. 

И за целта трябваше да запретна ръкави и да съставя нещо, което да отговори на очакванията ми.

Повод за това ми даде гостуването на приятели вчера.

Исках да ги изенадам с нещо интересно и много вкусно. За това ми трябваха поне два дни защото замисълът ми беше да изпека и сиропирам сладкиша доколкото е възможно и после да добавя пълнежа.

Накрая предвидих сироп и за поливане на баклавата и  преди поднасяне,защото тази баклава не е като традиционната,тук по-трудно се сиропира.

Корите ми са турски за баклава,много тънки и затова слагах по две. От пълнежа ми остана малко и направих и чийзкейкчета с  бисквитена основа.

Получи се чудесна баклава чийзкейк, която много се хареса и затова не мога да не я споделя.

ПРОДУКТИ

За баклавата

6 -8 кори за баклава

60 гр. масло

200 гр.печен наситнен шамфъстък

За сиропа

300мл. вода

200гр.захар

6с.л.мед

1/2 лимон

За пълнежа

750 гр.маскарпоне

100 мл. сметана

100 гр. дулсе делече

100 гр.течен шоколад

1ч.л.сухо кафе

2с.л.пудра захар

15 гр.желатин или 9 гр. агар

За украса 

шамфъстък,нар,мента

ПРИГОТВЯНЕ



1. Корите се разрязват на две по дължина. Две по две се намазват с разтопено масло и се слепват по две.


2. Подреждат се във формата като краищата се оставят навън да стърчат.

3. Корите се надупчват с вилица,защото така по-лесно ще се сиропира.




4. Пекат се около 40 минути на 160°С. Така не се зачервяват много,но и няма риск да изгорят краищата.

5. Основата се охлажда за 1 час. 

6. През това време се сварява сиропа като водата захарта и меда се слагат на котлона. Прибавя се и нарязаният на колелца лимон. Вари се около 6 минути.
7. Баклавата се полива в основата и с помощта на четка се напояват обилно и вътрешните стени. 
8. Ядките се разбъркват с останалото масло и 2-3с.л от сиропа.



9. Подреждат се върху корите и се притискат. Така основата престоява до сутринта, за да попие сиропа.



10. Пълнежът се приготвя като маскарпонето и сметаната се смесват.



11. Разбъркват се добре до изглаждане.



12. Желатинът се разтваря в 6-7 с.л.вода и се разтопява на водна баня. В него се слагат 2 с.л от сместа както се вижда на изображението ,връща се и се разбърква с общата смес от маскарпоне и сметана.



13. Сега сместа се разделя на три. В първата се слага пудрата захар. Във втората-дулсе де лече и в третата шоколада смесен с кафето.



14. Върху основата се поставят и от трите смеси като се редуват до изпълване на формата.



15. Накрая се меланшира с клечки за зъби. Получава се мраморен блат.



16. Веднага се украсява с шамфъстък



и нар. Ментата се поставя преди поднасяне. 

17. Оставя се да се стегне пълнежът за 1 час на хладно.

18. Баклавата чийзкейк се изважда от формата и се сиропира внимателно с четка и външния обръч от кори.

19. При поднасяне се сиропира още малко в часта на корите.


Нямах възможност да снимам веднага разрез. Това е,което остана от сладкиша.


ДОБЪР АПЕТИТ!

 

Коментари

Популярни публикации