МИНИ ПИТКИ С ВТАСВАНЕ НА ПАРА


Тези питки са експериментални. Исках да изпробвам методът за втасване на пара за който прочетох неотдавна от публикация на Ваня Джорджевич.

Използвах и отделни моменти от рецептата и за питка, показана в страницата и.

Предстои ми да направя питка за първи март с помощта на този метод и не исках да се проваля.

Оказа се,че методът не само работи,но  и  тестото след това е меко и пухкаво.

Да не говорим за печивото,което е прекрасно. Със сигурност ще използвам рецепта на Ваня Джорджевич в цялост в бъдеще.

Моделът на оформянето е също интересен и може да се приложи и при голяма питка,но там е необходимо повече втасване и набраздените цветчета при този дълъг процес се изглаждат. Затова става за направа на малки питки или кифлички под формата на цвете.

Интересен е методът на втасване на пара. Накратко слага се да заври вода. Омесеното тесто се поставя в подходящ съд и се поставя във фурната загрята на 50°С. При поставянето на тестото във фурната,последната се изключва и на дъното се поставя врящата вода в тава. За 20 минути имаме добре втасало тесто. Фурната отново се включва без да се изважда тавата с вода. След оформяне питките отново се поставят във фурната за 10 мин. И се завършва с печене във включена на 180°С фурна.

И така споделям рецептата на питките,които направих.

ПРОДУКТИ

75мл.вода

75 гр. кисело мляко

60 гр.олио/маргарин,масло/

1 яйце

13 гр.прясна мая

1ч.л.захар

1/2ч.л. сол

325 гр.брашно

За плънката

200гр.сирене

1 белтък

За гланциране

1 жълтък

1с.л.олио


ПРИГОТВЯНЕ



1. Маята се активира с хладката вода,захар и 2 с.л. от брашното.

2. През това време брашното се пресява и в него се слага солта. 

3. Киселото мляко разтопеният маргарин и яйцето се смесват.

4. В брашното се поставят активираната мая и течната смес.


5. Омесва се средно меко тесто. Поставя се в подходящ съд намазан с маргарин. Малко преди да се омеси тестото се поставя съд с около 500мл. вода да заври.

6. Когато тестото е омесено врящата вода се премества в тава,която се поставя на дъното на фурната. Отгоре се слага съсът с тестото и фурната се изключва.


7. След 18-20 минути имаме много добре втасало тесто.

8. Фурната се включва отново на 50°С и тавата остава вътре.



9. През това време тестото се разделя на топчета. Около 104 гр.всяко.



10. Всяко топче се разточва  на правоъгълник 18/20 см. Набраздява се с вилица в долния край.



11. Набраздената част се разрязва на правоъгълници както се вижда на изображението. Всеки правоъгълник се прищипва отдолу,за да се получат листчета на цвете.



12. Кората се обръща и откъм гладката страна се поставя сиренето смесено с белтъка.



13. Плънката се покрива с тесто.



14. Навива се на руло и се обръща. От двата края се отрязва по малко тесто за топчета в средата.



15. Оформя се кръг като краищата добре се прищипват.



16. Оформените питки се подреждат в тава върху хартия за печене. В средата се оформя по 1 топче.

17. Тавата се поставя във фурната и последната се изключва. 



18. Питките престояват 10 минути и се изваждат, за да се гланцират. През това време фурната се включва на 180°С . 

19. Тавата се поставя във фурната и след 10 минути питките се покриват с хартия, за да не изгорят отгоре. Пече се още 10 минути. Или общо 20 минути.

 


20. След изваждане се намазват с маргарин.


21. Текстурата им е мека като памук и много нежна.



 22. Остава да се опитат. Невероятни!

За методът на Ваня Джорджевич може да се прочете тук.


Клип за оформянеhttps://pin.it/2g04yxcaZ

ДОБЪР АПЕТИТ!


Коментари

Популярни публикации