МАНГО ЛАЙМ ЧИЙЗКЕЙК


Толкова чийзкекове съм правила и дали защото съставките са били популярни не съм изпитвала толкова вълнение от това какво ще се получи и дали ще се получи добре. 

Когато прочетох публикацията на Таня     Донева " Манго чийзкейк" ме впечатли лекотата, с която тя описва всеки щрих от рецептата за сладкиша.  И най-вече посланието, че това е рецепта, която задължително трябва да имаме в кулинарния си тефтер. 

А онова, което прави чийзкейка толкова деликатен, нежен и впечатляващ е екзотичният му привкус.

 Много пъти съм използвала манго за различни десерти. И резултатите бяха добри.

Но сега използването му в чийзкейка сякаш го издигаше на някакъв пиедестал. Трябваше да се употреби доста от този плод и сякаш всеки слой от чийзкейка съдържащ го беше не само различен, но и доста специален.

Можеше да се използва и друг плод, но с манго вкусът и ароматът щяха да бъдат неповторими. Въпреки че се използва солидно количество компот от манго, пак е чудесно. Аз се доверих на това и не съжалявам.

Определено се доверих на съдържанието и количествата в рецептата. Е почти що се отнася до количествата, защото увеличих малко бисквитите и съответно маслото и удвоих желатина в средния пласт. Страхувах се, че килограм и 100 гр. продукти не ще се стегнат от 10 гр. желатин. 

Освен това много важно е пюрето от манго, което се получава непременно  да се претрие през цедка, за да отпаднат целулозните нишки, които се съдържат в плода. Нещо, което авторката на рецептата е пропуснала да отбележи. Може би защото това е логично да се знае, но когато човек няма опит в работа с плода, може и да  пропусне. Но след това нишките не пораждат приятно усещане. 

А иначе рецептата е фантастична и затова не пропуснах по нея да приготвя този толкова нежен, ароматен и вкусен чийзкейк.

И нещо, което направи чийзкейка, който приготвих мой сладкиш. Реших да съчетая манговият вкус и аромат с този на сок и кора от лайм. Получи се чудесна комбинация.

За разлика от друг път когато успявах да снимам целият процес на приготвяне, определено сега толкова се вълнувах да не сбъркам или пропусна нещо, че заснех много малко моменти.

Но важен е крайният резултат.

Споделям рецептата.

ПРОДУКТИ

Компот от манго 2 консерви от 425 мл.

1 прясно добре узряло манго

1 лайм

За основата 

200 гр. маслени какаови бисквити

100 гр. краве масло

3 с.л. сок от компот от манго

ситно настъргана кора от лайм 

1 к.л. сок от лайм

За пълнежа на чийзкейка

500 гр.маскарпоне

300 мл.течна сметана 30% масленост

300 гр. плодове и малко течност от компота от манго пасирани и претрити през цедка

2 ч.л.сок от лайм

20 гр.желатин

1/3 ч.ч.вода за разтваряне на желатина

80 гр.пудра захар и 1 п.ванилиева захар

3 с.л.какао

1 ампула ванилиева есенция

За желето 

500 гр.от останалите плодове и сок от консервите

3 ч.л сок от лайм

кора от лайм ситно настъргана

12 гр. желатин

1/3 ч.ч.вода за разтваряне на желатина

ПРИГОТВЯНЕ

1. Бисквитите се смилат в блендера. Маслото се разтопява и прибавя към сместа. Слага се и сока от компота,сока и кората от лайма.

2. Всичко се смесва. През това време е приготвена формата и по стените е сложено ацетатно фолио. Сместа се слага във формата и с лъжица или подходяща чаша добре се утъпква по дъното. Поставя  се в хладилника да стегне.

3. Плодовете от компота се пасират, претриват през цедка и там се слага есенцията ванилия и сока от лайм. Оставят се настрана. 

4. Крем сиренето се смесва със захарта, добавя се охладената сметана и всичко се разбива.

5. Прибавя се пюрето от манго и се разбърква.

6. Желатинът се слага за 10 мин. във водата определена за тази цел да набъбне. Разтопява се на водна баня. Към него се слагат 2-3с.л.от сместа,за да се темперира и цялото количесво желатинова смес се добавя към крем сиренето и сметаната. Разбива се добре с миксера.

7. Част от сместа/1/3/се поставя в отделен съд и се прибавя какаото. Разбърква се.

8. Формата се изважда от хладилника и се поставят няколко лъжици от бялата смес. Отгоре се слага от какаовата смес. Отново се слага бяла,следва какаова и се завършва с бяла смес.

9. Формата се слага отново в хладилника  за 1 час.

10. Останалите плодове и сок от компота/500мл./ се пасират, претриват през цедка и към тях се прибавят кората и сока от лайм. Разтопеният на водна баня желатин се смесва с пюрето като пак така се темперира. Разбърква се добре.

11. Отново се изважда формата от хладилника и там се излива пюрето от манго.

12. Поставя се в хладилника. Аз го оставих до сутринта.


13. Така изглежда с ацетатното фолио.



14.Чийзкейкът се е стегнал и е готов за гарниране



15. Преди поднасяне пресният плод манго се нарязва на тънки резени и се подрежда върху повърхността на чийзкейка.
 В средата се поставят кръгчета лайм. Поръсва се на места със смлян шамфъстък.


16. Разрез на чийзкейка.


 ДОБЪР АПЕТИТ! 

Източник:https://donevatania.com/2023/08/%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%BE-%D1%87%D0%B8%D0%B9%D0%B7%D0%BA%D0%B5%D0%B9%D0%BA/

Коментари

Популярни публикации