ЕСЕННА ЧОРБА С ЛАПАД И КОПРИВА
Обикновено тази чорба се прави през пролетта, но в нашата градина лапад расте от ранна пролет да късна есен.За разлика от пролетта когато се берат
както съвсем малки листа,така и по-големи,сега лападът е по-специфичен- големите листа са доста остри и жилави и затова се подбират дребни и крехки листчета.
Копривата е също по-жилава и със твърди стъбла,затова се отделят само листата.
За направата на чорбата са необходими и няколко други зеленчуци,част от които поставяха и жените от родното село на съпруга ми.Тук научих как се прави тази вкусотия,но във времето промених доста неща от технологията и сега приготвям чорбата както в обикновена тенджера ,така и в Мулти кукъра. Нарекох,чорбата есенна , защото я приготвям през септември и лапада и копривата носят привкуса на есента.
ПРОДУКТИ
1 връзка лапад
1 връзка коприва
1глава лук
1морков
1 червен домат
2 с.л. брашно
1/2 кафяна чаша ориз
2 литра вода
2 ч.л.червен пипер
1 телешки бульон
1с.л. вегета
За застройка
1 яйце
магданоз
винен оцет или кисело мляко
ПРИГОТВЯНЕ
Лукът, морковът и доматът се нарязват на дребно.
Копривата се попарва.
Нарязва се заедно с добре почистеният и измит лапад.
Брашното се препича на котлона и се прибавя червеният пипер.
Всички зеленчуци се смесват.Прибавя се и брашното.
Сместта се поставя в тенджера
и се добавя вода.
Мултикукърът се включва на програма Stew/задушаване/,която трае 1 час. В обикновена тенджера на котлона се поставя на средна степен.
След 15 минути се поставя и ориза, почистен и измит.
След 45 минути чорбата е готова.
Във врящата още чорба се счупва яйцето,което образува едри парцали.Подправя се с кисело мляко или оцет.
Прибавя се и магданоз.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар