ЕСЕННА ЧОРБА С ЛАПАД И КОПРИВА



Обикновено тази чорба се прави през пролетта, но в нашата градина лапад расте от ранна пролет да късна есен.За разлика от пролетта когато се берат
  

както съвсем малки листа,така и по-големи,сега лападът е по-специфичен- големите листа са доста остри и жилави и затова се подбират дребни и крехки листчета. 




Копривата е също по-жилава и със твърди стъбла,затова се отделят само  листата.
За направата на чорбата са необходими и няколко други зеленчуци,част от които поставяха и жените от родното село на съпруга ми.Тук научих как се прави тази вкусотия,но във времето промених доста неща от технологията и сега приготвям чорбата както в обикновена тенджера ,така и в Мулти кукъра. Нарекох,чорбата есенна , защото я приготвям през септември и лапада и копривата носят привкуса на есента.

ПРОДУКТИ

1 връзка лапад
1 връзка коприва




1глава лук
1морков
1 червен домат
2 с.л. брашно
1/2 кафяна чаша ориз
2 литра вода
2 ч.л.червен пипер
1 телешки бульон
1с.л. вегета

За застройка

1 яйце
магданоз
винен оцет или кисело мляко




ПРИГОТВЯНЕ

Лукът, морковът и доматът се нарязват на дребно.




Копривата се попарва.


Нарязва се заедно с добре почистеният и измит лапад.


Брашното се препича на котлона и се прибавя червеният пипер.


Всички зеленчуци се смесват.Прибавя се и брашното.

Сместта се поставя в тенджера 




и се добавя вода. 
Мултикукърът се включва на програма Stew/задушаване/,която трае 1 час. В обикновена тенджера на котлона се поставя на средна степен.


След 15 минути се поставя и ориза, почистен и измит. 
След 45 минути чорбата е готова.


Във врящата още чорба се счупва яйцето,което образува едри парцали.Подправя се с кисело мляко или оцет.
Прибавя се и магданоз.

ДОБЪР АПЕТИТ!



Коментари

Популярни публикации