ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ И ЧЕРВЕНИ ДОМАТИ НА ФУРНА
Завладяващият неповторим вкус на пълнените чушки поражда един доста интересен въпрос. Кога е поставено началото на подобна вкусотия?
На шотланския крал Джеймс I се приписва репликата"Храбрец е бил този ,който пръв е погълнал стрида". Перефразирайки това може да се каже"Храбрец е бил този, който пръв е напълнил чушка".
Месестата зелена или червена чушка нанълнена с ориз и месо и изпечена във фурна е деликатес, който украсява лятната трапеза. Около нея се върти вечният философски въпрос за връзката между съдържание и форма, защото всичко, което мине през нежната утроба на чушката променя по забележителен начин своя вкус.
И ако се замислим кога започват да се пълнят зеленчуци, то редица източници сочат ,че още древните гърци са практикували пълненето на тиквички, зелеви и лозови листа т.е. появата на пълнената чушка е някак естествено като разновидност на горепосочените продукти.
Днес в България в различни краища на страната се пълнят различни зеленчуци.В северна България , а вероятво и другаде , пълнените чушки се варят в тенджера.В моя роден край-плевенски , пълнените чушки дори са празнично ястие. Спомням си , че баба ми винаги правеше за всеки празник, а когато през август
се организираше събор в родния ми град Долни Дъбник, във всяка къща се приготвяха обезателно зелени пълнени чушки.
Когато родителите ми се заселиха в югозападна България се оказа, че варените пълнени чушки не се практикуват. Именно там научих как се правят пълнени чушки на фурна. Сега правя и двата варианта, но винаги слагам зеленчуците, месото и ориза в чушката без предварителна термична обработка. Свекърва ми запържваше цялата плънка, но майка ми твърдеше, че суровата плънка не е толкова пикантна, но по- здравословна.
Аз предпочитам суровата плънка, въпреки че съм правила и другата запържената плънка. Различното при тези пълнени чушки е ,че съм сложила кайма от глиган. Така е много вкусно,
въпреки че плънката е сурова. Гарнирам обикновено с кисело мляко или доматен сос, но този път се снабдих с каймак, който се определя и като сметана. Произвежда се в Турция и бившите югославски републики. Всъщност , той се получава като се събира тънката млечна коричка, която се образува при вареното на пълномасленото прясно мляко.
Използва се малко количество заради неговата калоричност.
ПРОДУКТИ
/За една доза/
10 зелени или червени чушки
6 средно големи червени домати
За плънката
500гр. кайма
1средно голяма глава лук
2 моркова
2-3 картофа или 1 домат
зелени подправки /магданоз, лапад, джоджен, чубрица/ и още черен пипер, кимион, риган.
2ч.ч.ориз*
зехтин и сол/вегета/
За соса
2 червени домата, изрезките от издълбаните домати, 3ч.ч.вода.
Мерителната чаша =150мл.
ПРИГОТВЯНЕ
Приготвила съм 1/2доза.
Каймата се овкусява с част от подправките.
Прибавя се и оризът.
Зеленчуците и останалите подправки се добавят към сместа.
Всички продукти се разбъркват, прибавя се сол или вегета и зехтин.
Чушките се почистват от семената Доматите се издълбават.
Чушките и доматите се пълнят с плънка. На отвора на чушките се поставя късче картоф или домат.
Добавя се топлата вода и доматите, пасирани в робота или нарязани на ръка.
Посолява се и се поставя малко зехтин.
Ястието се пече на 180°C. около 30 минути.
Чушките са готови за гарниране.
Доматите се овкусяват с магданоз.
Вариантите за гарниране са:
доматен сос
и /или/ кисело мляко.
Добре се получава ако прибавим и каймак/има солен вкус/.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар