ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ И ЧЕРВЕНИ ДОМАТИ НА ФУРНА



Завладяващият неповторим вкус на пълнените чушки поражда един доста интересен въпрос. Кога е поставено началото на подобна вкусотия? 
На шотланския крал Джеймс I се приписва репликата"Храбрец е бил този ,който пръв е погълнал стрида". Перефразирайки това може да се каже"Храбрец е бил този, който пръв е напълнил чушка". 
Месестата зелена или червена чушка нанълнена с ориз и месо и изпечена във фурна е деликатес, който украсява лятната трапеза. Около нея се върти вечният философски въпрос за връзката между съдържание и форма, защото всичко, което мине през нежната утроба на чушката променя по забележителен начин своя вкус.
И ако се замислим кога започват да се пълнят зеленчуци, то редица източници сочат ,че още древните гърци са практикували пълненето на тиквички, зелеви и лозови листа т.е. появата на пълнената чушка е някак естествено като разновидност на горепосочените продукти. 
Днес в България в различни краища на страната се пълнят различни зеленчуци.В северна България , а вероятво и другаде , пълнените чушки се варят в тенджера.В моя роден край-плевенски , пълнените чушки дори са празнично ястие. Спомням си , че баба ми винаги правеше за всеки празник, а когато през август 
се организираше събор в родния ми град Долни Дъбник, във всяка къща се приготвяха обезателно зелени пълнени чушки. 
Когато родителите ми се заселиха в югозападна България се оказа, че варените пълнени чушки не се практикуват. Именно там научих как се правят пълнени чушки на фурна. Сега правя и двата варианта, но винаги слагам зеленчуците, месото и ориза в чушката без предварителна термична обработка. Свекърва ми запържваше цялата плънка, но майка ми твърдеше, че суровата плънка не е толкова пикантна, но по- здравословна.
Аз предпочитам суровата плънка, въпреки че съм правила и другата запържената плънка. Различното при тези пълнени чушки е ,че съм сложила кайма от глиган. Така е много вкусно, 
въпреки че плънката е сурова. Гарнирам обикновено с кисело мляко или доматен сос, но този път се снабдих с каймак, който се определя и като сметана. Произвежда се в Турция и бившите югославски републики. Всъщност , той се получава като се събира тънката млечна коричка, която се образува при вареното на пълномасленото прясно мляко.
Използва се малко количество заради неговата калоричност.

ПРОДУКТИ
/За една доза/

10 зелени или червени чушки
6 средно големи червени  домати

За плънката

500гр. кайма
1средно голяма глава лук
2 моркова
2-3 картофа или 1 домат
зелени подправки /магданоз, лапад, джоджен, чубрица/ и още черен пипер, кимион, риган.
2ч.ч.ориз*
зехтин и сол/вегета/

За соса 

2 червени домата, изрезките от издълбаните домати, 3ч.ч.вода.

Мерителната чаша =150мл.

ПРИГОТВЯНЕ

Приготвила съм 1/2доза.


Каймата се овкусява с част от подправките.


Прибавя се и оризът.


Зеленчуците и останалите подправки се добавят към сместа.


Всички продукти се разбъркват, прибавя се сол или вегета и зехтин.


Чушките се почистват от семената Доматите се издълбават.


Чушките и доматите се пълнят с плънка. На отвора на чушките се поставя късче картоф или домат.


Добавя се топлата вода и доматите, пасирани в робота или нарязани на ръка.
Посолява се и се поставя малко зехтин.

Ястието се пече на 180°C. около 30 минути.


Чушките са готови за гарниране.


Доматите се овкусяват с магданоз.


Вариантите за гарниране са:
доматен сос


и /или/ кисело мляко.


Добре се получава ако прибавим и каймак/има солен вкус/.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации