ДОМАТЕН СОС
Доматеният сос обикновено се използва за добавка към ястия или за гарниране на други зеленчуци.
Пържените патладжани са неустоимо вкусни,заляти с доматен сос.
Печените чушки чудесно се комбинират с доматен сос и са предпочитано лятно ястие.
Печените панладжани могат да се консумирят с отделно приготвен доматен сос.
Доматеният сос може да се използва за заливка на консервирани пържени и ли печени зеленчуци.
За приготвянето му не е нужна специална технология. Единственото,което трябва да се знае,че колкото по-малко течност се оставя в доматите , толкова по-кратко ще ври доматният сос.
ПРОДУКТИ
1 кг. домати
1/4 ч.л сол
1/4ч.л.захар
2с.л.слънчогледово олио
2-3литра вряла вода за попарване на доматите
ПРИГОТВЯНЕ
Доматите се измиват добре и се попарват с вряла вода. Целта е да се отстранят по-лесно люспите. Може да се използва и вариант на печене във фурната. Така сосът ще бъде много вкусен.
Нарязват се на парчета.
Отцежда се излишната течност, за да остане месестата част. Доматите се смилат в кухненски робот или в месомелачка.
Сместа се поставя в дълбок съд, налива се олиото и се вари около 20 минути. Времето за това зависи от гъстотата на сместа. 10 минути преди края на варенето се прибавят солта и захарта.
Доматеният сос може да се консумира самостоятелно или като добавка към ястия.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар