ПЪРЖЕНИ И ПЕЧЕНИ ПАТЛАДЖАНИ ЗА ЗАМРАЗЯВАНЕ
Замразяването на зеленчуци и плодове е един от най-популярните начини за съхраняване на лятната реколта и похапване на лятни ястия през зимата. Сред различни зеленчуци като че ли най- специфични за замразяване са патладжаните. Суровите зеленчуци не могат да се замразяват,защото стават след това като подменка. Но спокойно могат да се замразяват бланширани,пържени или печени патладжани. След размразяване не губят никакви полезни смойства или вкус. Основното нещо е до не се развали патладжана с неправилно боравене и съхранение.
Размразяването на патладжаните е не по-малко важен въпрос. Препоръчва се замразените продукти да се размразяват в хладилник или на стайна температура. Не се препоръчва размразяване в топла вода или микровълнова фурна.
Искам да споделя начина на приготвяне и замразяване на пържени и печени патладжани.
ПРОДУКТИ
Патладжани в желаното количество
сол за отцеждане на горчивата течност
найлонови торбички
ПРИГОТВЯНЕ
Патладжаните се измиват добре.
Отделя се необходимото количество за пържене. Нарязва се на кръгчета. Посолява се и патладжаните престояват 2 часа,за да се отцеди горчивата течност.
Зеленчуците се подреждат в тиган и се изпържват и от двете страни.
Когато се охладят се разпределят и поставят в найлонови торбички.
Завързват се и се притискат ,за да излезе въздухът от тях.
Напластяват се една върху друга и се прибират във фризера.
Останалите патладжани се нарязват по дължина и се подреждат в тавички.
Пекат се на максимална степен на фурната до зачервяване и омекване на патладжаните.
След охлаждане се обелват и нарязват на едри късчета. Подреждат се в найлонови торбички. Прибират се във фризера. Печените патладжани могат да се размразят и да се използват за направа на салати или разядки за зимата.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар