РАЗЯДКА ПИНДЖУР



Понятието "пинджур" идва от сръбската кухня. Това е хранителен продукт, подправена зеленчукова салата (паста, сос, пюре), която се приготвя от пипер, патладжан и домати. Използва се като салата, предястие, гарнитура към месни блюда или като паста за сандвичи. Има различни разновидности, като най-често срещаните са пържен и печен.
Разядката е доста разпространена и в Северна Македония,Босна и Хърватска. 
Приготвя се и в руската кухня.
В последните години се популяризира в България. 
Прилича на нашето кьопоолу, но в класическият пинджур,зеленчуците не се смилат,а нарязват на дребни късчета. В някои рецепти се прибавя и лук. 
За разлика от нашето кьопоолу в пинджура се слага черен пипер и кимион.
Моят пинджур е повлиян от рецептата на Теди Титова и с много малко изменения е адаптирана от нея.

ПРОДУКТИ

За разядката
3кг. червени чушки
3 кг. домати
1 кг. патладжан

Подправки
80мл. олио
1 с.л.сол
1с.л. захар
1 с.л оцет
1ч.л черен пипер
1ч.л.кимион
1глава чесън
1 връзка магданоз

ПРИГОТВЯНЕ



Чушките се пекат по нетрадиционен начин,който може са видите тук. Много по-добре е да се пекат върху скара или тенекия, но в апартамент ,фурната е единственият начин.


След като се изпекат чушките се обелват.


Патладжаните също се белят.


Нарязват се на дребни късчета.


Доматите също се обелват.


Отцеждат се от излишната течност и се нарязват или смилат.



Прибавят се към останалите зеленчуци.
Добавят се солта,захарта,оцета и сгорещеното олио. 
Разядката се пече във фурната до изпаряване на течностите. Разбърква се от време на време.
Накрая се добавят черният пипер и кимиона.


Когато пинджурът леко се охлади се прибавят нарязаните чесън и магданоз.


Разбърква се до хомогенност.


Изключително вкусна е като гарнитура или поставена върху филийка хляб.


Разядката се насипва в буркани.
Изварява се 10 минути. Изважда се от съда и всеки буркан се обръща върху капачката.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Източникhttps://tedytitova.blogspot.com/2017/08/blog-post_27.html?m=1






Коментари

Популярни публикации