ПОСТНИ САРМИ И ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ СЪС СОС БЕШАМЕЛ
Традиционно в Северна България се пълнят само чушки и се сваряват в тенджера. Но аз винаги комбинирам със сарми.
Сосът, който правя е или бял със застройка или с червен пипер
Този път реших да направя сос бешамел,към който добавих разбито яйце и прясно мляко.
Получи се разкошен сос.
ПРОДУКТИ
1/2 глава зеле
6 сухи чушки
1ч.ч. ориз*
1морков
2 глави кромид лук
1 зеленчуков бульон
3 с.л зехтин
сухи подправки чубрица,риган,сминдух,джоджан,черен пипер кимион
зелени подправки
лапад,магданоз,копър
1,5 л. вода
За соса
250 мл. прясно мляко
50 гр. брашно
50 гр. масло
1 яйце
*мерителната чаша е с вместимост 200 мл.
ПРИГОТВЯНЕ
Зеленчуците и зелените подправки се нарязват. Добавят се ориза и сухите подправки. Слага се и зеленчуковият бульон. Накрая се прибавя и зехтинът. Всичко се разбърква. Нищо не се пържи,нито задушава.
С тази смес се завиват сармите и се пълнят чушките. Подреждат се в тенджера. Завиват се с 1 зелев лист. Отгоре се слага чиния,която да притиска сармите и чушките. Налива се водата.
Ястието се вари на ниска температура около 40 минути.
Сосът се приготвя като брашното се препича в дълбок съд. Постепенно се налива млякото. Добавя се и останалата от варенето течност. Бърка се до сгъстяване на соса. Слага се маслото. Когато соса се поохлади към него се прибавя разбитото яйце ,разредено с част от прясното мляко. Поръсва се магданоз.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар