Ароматното сладко от портокали е много вкуснен деликатес. Може да се сервира с чай или кафе, да се яде в палачинки или сладки сутрешни сандвичи. Портокалово сладко може да бъде отличен слой за торти и плънка за сладки, кексове или кифлички.Не бях правила такова сладко, но една публикация в моята кулинарна група "Философията на моята кухня "на Ирето /Ирина Димитрова/ ме съблазни с изящния си вид и аз реших да направя една доза.
Оказа се много лесно сладко и същевременно вкусно.
ПРОДУКТИ
1кг. изчистени портокали
600 гр.захар
1 пакетче ванилиева захар
200 мл. вода
сока от 1 лимон
ПРИГОТВЯНЕ
Портокалите се обелват и изчистват от бялата част,която придава горчив вкус на сладкото.
Засипват се със захарта и ванилиевата захар и се оставят да престоят едно денонощие.
Добавя се водата.
Тавата се слага в загрята фурна на 160°С и се пече около 60 минути.
Оставя се в тавата да отлежи няколко часа.
Отново се пече още 40 минути. Сладкото изглежда рядко,но това не бива да ни заблуждава защото при охлаждане се сгъстява. Накрая на печенето се слага лимоновият сок.
Още топло сладкото се насипва в буркани. Затваря се и се обръща върху капачката.
След охлаждане се опакова и прибира на хладно.
Коментари
Публикуване на коментар