ПЕЧЕНА ДИВА ПАТИЦА СЪС ЗЕЛЕ
Тя е дело на съпруга ми,както и целия дивеч, който донася у дома в резултат на лова.
Зелето се нарязва на едро и се поставя в тавата. Добавя се черният и червен пипер и се разбърква така,че зелето да се овкуси добре. Прибавя се свинското месо и беконът нарязани на парчета като се разпределят по цялата повърхност на зелето и се покриват с него.
За разлика от домашните птици, дивите са по-специфични и се обработват преди консумация.
Един ден преди готвене поставих птицата в марината от вода и оцет,след което я сготвих със зеле.
Получи се много вкусно ястие.
ПРОДУКТИ
1 дива патица
500 гр. свинско месо
200 гр. бекон
1 ч.ч. свинска мас*
40 гр.краве масло
3 малки глави кисело зеле
1 с.л. черен пипер
1 с.л.червен пипер
1 ч.л. лют червен пипер
дафинов лист
1 ч.л. вегета за намазване на патицата
500 мл. топла вода
За белия ориз
1 ч.ч.ориз
4 ч.ч. вода
1 с.л. черен пипер
30 гр.масло
*1 чаена чаша е с вместимост 200 мл.
ПРИГОТВЯНЕ
Най- напред се сварява оризът. Слага се водата да заври. Поставя се и оризът. Зелето е солено и не се добавя сол.
След като водата изври,оризът е готов. Измива се в студена вода в сито. Добавя се разтопеното масло и черният пипер. Оризът се прибира в затворен съд до сервирането.
Суровата птица се намазва с вегета.
Слага и дафиновият лист. И той се покрива със зелето,за да не изгори при печенето. Маста се разтопява и се разпределя върху зелето.
Отгоре се поставя патицата.
Накрая се налива и топлата вода в
тавата.
При сервирането на патицата със зеле се добавя и от белия ориз. Може оризът да се сервира като канапе, върху което да се сложи зеле и няколко късчета месо.
Коментари
Публикуване на коментар