ШОКОЛАДОВИ ФИГУРКИ- МАРТЕНИЧКИ
От години имам формички за шоколадови близалки. Бях ги купила да правя лакомства на внучката . Но още тогава измислих да направя шоколадови близалки-мартенички. Първите от тях може да видите тук
Най-напред се полагат съответни цветове на дъното на всяка форма както е показано на изображенията. Това става много внимателно защото очертанията на релефите са доста плитки.
След това се поставят тръбичките в улейчетата като се стремим да поставим краищата по-навътре в гнездата. Това се прави за да е по-стабилна близалката когато шоколадът се стегне.
Отгоре се излива разтопеният шоколад от съответен цвят, така че да запълни гнездото. Шоколадът трябва да е добре разтопен в напълно течно състояние, за да бъде гладка и обратната страна на близалката.
Тогава внучката я нямаше, защото живее в Германия,но подарих на мои ученици и близки дечица.
От тогава всяка година ги правя в този вид.
Тази година обаче внучката ми ще пристигне на 1 март и затова реших да ги направя отново, но с малко по-различна визия и вкус. Използвах няколко вида шоколад и по вид и по цвят. Успях да постигна в общи линии традиционния цвят на мартеничките.
По вкус шоколадът ми също беше подбран. Използвах веган, защото внучката е алергична към лактозата, която се съдържа в животинските млечни продукти. Получиха се интересни и много вкусни шоколадови фигурки.
Този път асортиментът е по-голям и внучката ще се зарадва много. Ще има възможност и тя да си похапне и да подари и на други дечица и близки.
Споделям начина на направа на близалките, защото някой може да прояви интерес.
ПРОДУКТИ
300 гр. бял шоколад
100 гр.шоколад с аромат на малина веган
80 гр. черен шоколад
За украса
мартенички 20 бр.
ПРИГОТВЯНЕ
Приготвят се формичките. Моите са със сърчица и маргаритки. Може да се използват и други. За да се получи близалка формичките трябва да имат улейчета. Аз имам към формичките и пласмасови тръбички.
Шоколадът се разтопява на водна баня в 3 съда.
Внимава се водата да не се нагрее много. Шоколадът започва да се топи и при хладка вода. Затова водата непрекъснато се проверява.
Формите не се мажат с нищо преди да се сложи шоколада, само ако се използват за първи път се изплакват с вода и се подсушават.
Формите се слагат на хладно, за да се втвърдят образуваните фигури.
Формичките се оставят на хладно, за да се стегне шоколадът, поне за няколко часа.
Фигурките са готови за украсяване.
Здраве и късмет!
Коментари
Публикуване на коментар