САЛАТА ОТ КИНОА, МОРКОВИ И ЗЕЛЕН ГРАХ


Киноа е зърненоподобна култура, която не съдържа глутен. Култивирана в Андите преди близо 7 000 години, тя е близка до семейството на спанака и цвеклото, но по-скоро може да се определи като семе. Заради доказаните ползи за здравето от състава ѝ, тя се смята за една от най-популярните суперхрани на 21 век.


През последните няколко години киноата се използва все по-често от хора, които са на специален хранителен режим. Доказано е, че при много автоимунни заболявания изключването на глутена подобрява здравословното състояние. И тъй като семената са безглутенови, могат да се използват в различни рецепти.

Тя е важен източник на



Киноа е добър източник на аминокиселини. Семената съдържат тиамин, рибофлавин, фолиева киселина, витамин В6 и други от В-комплекс.

Киноа прилича много на ориза, но  семената са много по-полезни за здравето. Може да се приготвят в съотношение 1:2. Преди сваряването задължително се измива добре и се накисва за 5-10 минути. По този начин се избягва по-горчивият вкус. Задължително се вари на тих огън за около 15 минути.


Сварената киноа става както за салати, така и за основни ястия, дори десерти. Може да се овкусява както със сол, така и със захар.


Не бях използвала до сега киноа,но съм чела много да полезните и качества.

Реших да опитам дали тази култура ще ми хареса,  а и също така  да обогатя асортимента на кухнята, защото явно   храните  през зимата са ограничени. 

Исках да го използвам като заместител на ориза и приготвих салата,  която обикновено се приготвя с бял ориз.
Получи се нещо вкусно и леко.
Хареса ми комбинацията с моркови и зелен грах. Мисля,че може често да я правя и да проуча и нови варианти.
Много ми се иска да заменя ориза в любимите ми сарми и пълнени чушки,но за сега ще опитвам различни варианти на салати.
Споделям рецептата за салата от киноа, зелен грах и моркови.

ПРОДУКТИ

100 гр.киноа
2 моркова
1/2 ч.ч.зелен грах*
2 с.л.зехтин
сол
1/2 лимон
1 с.л.сос от нар
200 мл. вода за сваряване на киноата
200 мл. вода за сваряване на морковите
* вместимост на чашата 200 мл.


ПРИГОТВЯНЕ
 
Най- напед се обработва киноата.
Измина се много добре. Оставя се за 10 минути във вода да се накисне.
Отмерената вада се оставя да заври и се слага киноата. Вари се 15 минути. Ако е останала вода се отцежда.
Морковите се  нарязват и се сваряват.
Сварената киноа се смесва с морковите и зеленият грях. Сместа се овкусява със зехтин, сол, соса от нар и лимона.

Поднася се с още лимон по желание.

Салатата може да се използва и като гарнитура към печено месо.



ДОБЪР АПЕТИТ!




 


Коментари

Популярни публикации