САЛАТА ОТ КИНОА, МОРКОВИ И ЗЕЛЕН ГРАХ
Киноа е зърненоподобна култура, която не съдържа глутен. Култивирана в Андите преди близо 7 000 години, тя е близка до семейството на спанака и цвеклото, но по-скоро може да се определи като семе. Заради доказаните ползи за здравето от състава ѝ, тя се смята за една от най-популярните суперхрани на 21 век.
През последните няколко години киноата се използва все по-често от хора, които са на специален хранителен режим. Доказано е, че при много автоимунни заболявания изключването на глутена подобрява здравословното състояние. И тъй като семената са безглутенови, могат да се използват в различни рецепти.
Тя е важен източник на
Киноа е добър източник на аминокиселини. Семената съдържат тиамин, рибофлавин, фолиева киселина, витамин В6 и други от В-комплекс.
Киноа прилича много на ориза, но семената са много по-полезни за здравето. Може да се приготвят в съотношение 1:2. Преди сваряването задължително се измива добре и се накисва за 5-10 минути. По този начин се избягва по-горчивият вкус. Задължително се вари на тих огън за около 15 минути.
Сварената киноа става както за салати, така и за основни ястия, дори десерти. Може да се овкусява както със сол, така и със захар.
Не бях използвала до сега киноа,но съм чела много да полезните и качества.
Реших да опитам дали тази култура ще ми хареса, а и също така да обогатя асортимента на кухнята, защото явно храните през зимата са ограничени.
Коментари
Публикуване на коментар