ПАЙ БАНОФИ С ШАМПАНСКО И МНОГО ШОКОЛАД В ЧАШИ



Пай Банофи - прекрасният английски сладкиш. Толкова вкусен и впечатляващ с външният си вид.


Няколко пъти съм правила  това чудесно лакомство и винаги с отличен резултат.  
Моята версия на сладкиша може да се види тук
Тази година преди 14 февруари -празникът на любовта и виното, реших да променя традицията в приготвяне на този род сладкиши и направих версията на пай банофи с добавка на вино и то шампанско и  шоколад.
Този път го направих в чаши, защото исках промяната да бъде пълна.
Не очаквах да се получи толкова фин и вкусен сладкиш. Опасявах се да не разваля вкуса и структурата на сладкиша. Но това не се случи.
За празника имахме гости и на всички се хареса тази версия. Че това е така си пролича по консумацията. Нищо не остана в чашите. Мислех си, че ще е тежък като вкус и затова се постарах чашите да не са препълнени. Но не стана така. Оказа се, че десертът е толкова лек и приятен както и в основната си форма. Може би беше по-ароматен от шампанското и шоколада.
Заслужава си да се направи, затова го споделям.

ПРОДУКТИ 

4 бисквити с мюсли
4 бисквити Орео
100 гр. шоколад
60 гр.кокосово масло
50 гр.печени орехови ядки
4 с.л.шампанско
и още за пулверизиране на сметаната в чашите.
8 с.л. дулсе де лече/карамелизирано мляко/
200 мл. сладкарска сметана 
3 банана
смляни печени орехи за поръсване

ПРИГОТВЯНЕ


 
Бисквитите, орехите и шоколада се  смилат в блендъра на едри късчета.


Прибавя се  разтопеното кокосово масло.
Слага се и шампанското и се разбърква.


Сместа се разпределя в чашите без да се 
притиска.

 
Карамелът се разрежда с 1 с.л. сметана.


Разпределя се в чашите.


Два от бананите се нарязват на кръгчета и се подреждат върху карамела.


Накрая се шприцова разбитата сметана.  Пулверизира се с малко шампанско.


Отгоре се поръсва от печените орехи. Останалият банан се нарязва на кръгчета и се украсява сладкиша. Това става преди поднасянето, защото банана в противен случай потъмнява.


 ДОБЪР АПЕТИТ!



Коментари

Популярни публикации