Тази питка направих в деня на Сирни Заговезни или Прошки.
Сирни заговезни (Прошка, Прочка, Сирни поклади, Поклади, Сирница, Ората) е важен зимно-пролетен празник в народния календар. Многобройните му названия са свързани с типичната за празника обредност. Ритуалите, в някои случаи обхващат и повече от 1 дата в календара .
Понеже "без прошка не може да се заговее"/т.е. да се яде месо/ до вечерята на Сирни заговезни трябва да завърши обичаят „прошка“, изпълняван през цялата Сирна неделя.
Младите обикалят по-стари роднини и близки – свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри. От тях искат прошка и целуват ръка на домакините.
На празничната трапеза има винаги храни, приготвени от млечни и яйчени продукти. И обезателно нуга халва,баница и питка.
Отдавна исках да направя този модел питка. Изглеждаше много лесно, но навиването в срещуположни краища като фуния стана малко трудничко. Първоначално не бях толкова умела,но после намерих начина на сгъване. Не е нужно да се стремим да навиваме на фуния,защото е трудно от срещуположни краища едновременно. Трябва да се загръща като триъгълник,най-напред от едната страна,а след това от срещуположната.
Но както и да е справих се. Две от фигурките малко изкривих,но от втасването нищо не личеше. Стана много добре.И най-важното питката изпълни предназначението си за празника. На трапезата ни тя беше главният герой.Остана от нея и затова раздадох и на съседи.
Много се хареса. И наистина не само външно беше красива,но и вътре текстурата е невероятно пухкава, мека като памук.
Споделям рецептата.
ПРОДУКТИ
500 гр.брашно
2с.л.нишесте
250мл.прясно мляко
50 гр.кисело мляко
1ч.л.сол
20 гр.прясна мая
80 гр мазнина/краве масло и маргарин на стайна температура/
1 яйце и 2 белтъка
2 жълтъка за намазване
+1с.л.олио
За плънката
200гр сирене
50 гр.каймак/сирене Крема/
За поръсване
нигела
Фондан за украса на питката
ПРИГОТВЯНЕ
1. Маята се активира с част от прясното мляко, 1 с.л.захар,3 с.л.брашно.
2. Течните съставки/млеката/ се затоплят и се прибавят яйцата.
3. Брашното се пресява оформя на кладенче и в него се слага солта по краищата,активираната мая и течните съставки.
4. Оформя се гладко тесто, което се покрива и се оставя за 10 минути.
5. Започва втриването на маслото и маргарина. Най-напред се слага половината от мазнината постепенно като след всяко слагане на мазнина се меси до поемане на мазнината.
Тестото се бие върху плота 50 пъти и се слага също постепенно и другата мазнина. Отново се бие 50 пъти.
6. Омесеното тесто се слага в найлонов плик и в тенджера с капак, втасва в затоплена на 50°С фурна/изключена/.
7. Втасалото тесто се измерва и нарязва на 9 части, от които се оформят топчета.
Покриват се и се оставят за 10 минути
8.Всяко топче се разточва на кръг с d=20 см.
9. Кръгчето се сгъва на две.
10. В двата края се слага от плънката. Навива се триъгълник от края до средата от едната страна и след това от другата.Получават се двойни триъгълници.
Така се процедира и с останалите 7 топчета.
11. Оформените триъгълници се подреждат в тава с d=27 см.
12. Последното топче се разточва малко и се слага от плънката. Оформя се отново на топче и се слага в средата.
Питката втасва 20 мин. Маже се с жълтък и олио, а върху топчето се ръси нигела.
13. Питката се слага в студена
фурна,която се включва на 160 °С. След 20 минути се намалява на 150°С, питката се покрива с фолио и се пече още 25 минути. Така не прегаря отгоре.
14. Изпечената питка се завива с влажна кърпа да омекне. А може да се остави и така върху скара с твърда коричка.
15. Когато се охлади се украсява с букви и цветчета от фондан,които се лепят с мед.
17. Ето и текстурата-мека,нежна.
Източникhttps://donevatania.com/2023/12/%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0/
Коментари
Публикуване на коментар