ТОРТА ОТ МЛЯКО С ОРИЗ


Една необичайна торта от мляко с ориз. Видях я преди две години в една кулинарна група. Пораждаше доста учудване у някои членове на групата и в коментариите се четяха несъгласия: "Не може да се направи торта от такъв течен десерт!", но авторката на рецептата отговаряше :"Може,може...!

Погледнах и в интернет пространството имаше такива торти. Но като Тома Неверни отминах тази идея.

Преди месец мисля, че беше опитах торта от мляко с ориз у една приятелка по рецепта на Люси Евтимова. Тя не е любител сладкар, професионалист е  и я беше приготвила добре. Но съпругът ми само опита и не пожела да си изяде докрай десерта, защото вътре имаше желатин, сметана и други допълнителни консумативи. А той е свикнал да яде мляко с ориз с добавка само на нишесте понякога.

Може би защото по-рано Милена Багалийска, ни показа нейният вариант само с мляко  с ориз и нишесте и аз веднага я направих за едно гостуване и той от там знае за вкуса. 

Тогава не стигна до снимки, а скоро Миленка пак показа тортата с мляко. 

Чак сега успях да направя отново тортата на прекрасната Миленка вече на спокойствие, въпреки че токът ту спираше и идваше и в кухнята нямаше много видимост и някои снимки са мрачни. Но финалните станаха много добре.

Сутринта на закуска опитахме тортата и много ни хареса. 

Съпругът също се изказа положително. "Ето това е хубава торта от  мляко с ориз "

И така споделям рецептата, като благодаря на Миленка за чудесното и съдържание.


ПРОДУКТИ 


За основата

200 гр.какаови бисквити

100 гр.краве масло

20 гр смляни бадеми

За пълнежа

150 г. ориз

200 мл.вода

6 с.л.захар/тук намалих захарта/

1,5 литра прясно мляко

4,5 ч.л.нишесте

1 пръчка канела

1/2 ампула ванилия

2 пак. ванилиева захар

И още

ацетатно фолио за стените на формата

канела за поръсване

шаблон за фигурата


ПРИГОТВЯНЕ



1.Най-напред се приготвя основата.

Бисквитите се смилат и към тях се прибавят смляните бадеми. 


2. Към сместа се прибавя разтопеното масло и се разбърква.


3. Разпределя се фъв форма с d= 21 см., добре се утъпква и се поставя в хладилника да стегне.
 


4. Водата се оставя да заври и се прибавя ориза. След като се изпари водата, се прибавя прясното мляко, канелената пръчка и се вари до омекване на ориза. Поставя се захарта и ванилиите.


5. Накрая се слага размитото в малко вода нишесте и се разбърква.



6. Формата се изважда и по стените се поставя ацетатно фолио, за да не залене по стените млякото с ориз. 
Слага се сместа и се прибира в хладилника за няколко часа.




7. Когато тортата е охладена се отстранява обръча и ацетатното фолио.



8. Декорира се с помощта на шаблон с канела.



 9. Добро утро с усмивка и чудесно парче от тортата!

ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации