ПЛЕТЕНИ ЧЕСНОВИ ПИТКИ
Реших да ги направя защото откровено казано ме съблазниха,но нещо във визията им не ми достигаше. Спомних си за един модел за пица в руско видео, при което разточеният кръг се изрязваше като елипса в средата и двата края се сплитат и после кръстосват. Накрая се обточва елипсата със сплетеното.
Точно така исках да изглеждат и моите хлебчета.
Идеята ми добре се реализира и се получиха чудесни чеснови питки,както ги нарекох. Направих половин доза,защото и консуматорите ми са малко
В кухнята отново беше тъмно и въпреки че местих съда с тесто, за да снимам отделните моменти, първоначалните ми снимки са малко мрачни. Съжалявам, но не можах нищо да направя.После снимките с изпечените продукти станаха много добре.
Но най-важното е, че се получиха чудесни за похапване чеснови питки с хрупкави корички отгоре и отдолу.
И визията на питките не е никак лоша.
Споделям рецептата!
ПРОДУКТИ
200 гр.брашно
100 мл. вода или прясно мляко
1 белтък
8 гр.прясна мая
1 к.л. сол
1ч.л. захар
1с.л.зехтин
1 жълтък с 1с.л олио за гланциране на сплетената част.
За чесновата паста
30 гр.краве масло
4 скилидки чесън
2-3 стърка копър
1ч.л.пушен червен пипер
1 к.л. черен пипер
1/2 ч. л. вегета
1 с.л.чубрица
и още за поръсване накрая.
За гарниране
80 гр.кашкавал настърган
ПРИГОТВЯНЕ
2. Омесва се средно меко за питка нелепнещо тесто.
4. Тенджерата се слага в загрята на 50 °С фурна и изключена за около 25 минути.
6. Всичко се смесва.
10. Крайните части се сплитат и се кръстосват в горната част. Плитките се подреждат от двете страни на бадема до долу по дължина.
11. Готовите питки се преместват в тавата на фурната покрита с хартия,поръсена с брашно/за твърда долна коричка/. Оставя се за 10 минути за да втасат още малко.
13. Сплетената част се намазва с жълтък и олио.
16. За да не се зачерви прекалено в последните минути се покрива тавата с алуминиево фолио.
ДОБЪР АПЕТИТ!
ИЗТОЧНИК:Чеснови хлебчета
За 4 броя:
300 г брашно
200 мл хладко прясно мляко
10 г свежа мая
2 с. л. зехтин
1 с. л. захар
1/2 ч. л сол
Приготвяне
Разтворете маята и захарта в хладкото прясно мляко.
Изсипете брашното в подходяща купа и разбъркайте в него солта.
Направете по средата кладенче и изсипете в него прясното мляко с маята и зехтина.
Омесете меко, нелепнещо тесто.
Поставете тестото в купа намазана с малко зехтин и го покрийте със стреч фолио. Оставете го в топло помещение за 30-40 минути, докато удвои обема си.
През това време направете билковото масло.
Към 100 г меко масло, прибавете билки и подправки по ваш вкус, както и ситно нарязан чесън и магданоз.
Аз използвах малко чубрица, шарена сол, пушен червен пипер, черен пипер, риган и сол. Разбъркайте много добре.
Настържете 200 г кашкавал.
Постелете с хартия за печене 2 големи тави.
Втасалото тесто разделете на четири части, оформете от всяка част топче.
Всяко топче разточете в елипсовидна форма и ги поставете върху тавите за печене.
Намажете тестото с овкусеното масло и поръсете с настърган кашкавал.
Изпечете хлебчетата във фурна на 180С за около 20 минути.
Насладете се!
Най-вкусни са още топли 👌🏻
Коментари
Публикуване на коментар