ПЛЕТЕНИ ЧЕСНОВИ ПИТКИ


Гледах клипче в Тик Ток и ми хареса идеята за тези чеснови питки. Там бяха наречени чеснови хлебчета. Разточени бяха доста на дължина като елипса.

Реших да ги направя защото откровено казано ме съблазниха,но нещо във визията им не ми достигаше. Спомних си за един модел за пица в руско видео, при което  разточеният кръг се изрязваше като елипса в средата и двата края се сплитат и после кръстосват. Накрая се обточва елипсата със сплетеното.

Точно така исках да изглеждат и моите хлебчета. 

Идеята ми добре се реализира и се получиха чудесни чеснови питки,както ги нарекох. Направих половин доза,защото и консуматорите ми са малко

В кухнята отново беше тъмно и въпреки че местих съда с тесто, за да снимам отделните моменти, първоначалните ми снимки са малко мрачни. Съжалявам, но не можах нищо да направя.После снимките с изпечените продукти станаха много добре.

Но най-важното е, че се получиха чудесни за похапване чеснови питки с хрупкави корички отгоре и отдолу.

И визията на питките не е никак лоша.

Споделям рецептата!

ПРОДУКТИ

200 гр.брашно

100 мл. вода или прясно мляко

1 белтък

8 гр.прясна мая

1 к.л. сол

1ч.л. захар

1с.л.зехтин

1 жълтък с 1с.л олио за гланциране на сплетената част.

За чесновата паста

30 гр.краве масло

4 скилидки чесън

2-3 стърка копър

1ч.л.пушен червен пипер

1 к.л. черен пипер

1/2 ч. л. вегета

1 с.л.чубрица

и още за поръсване накрая.

За гарниране

80 гр.кашкавал настърган 


ПРИГОТВЯНЕ



1. Брашното се оформя на кладенче и там се поставя солта,активирана мая с част от водата, 1ч.л.захар и 2 с.л.брашно и останалите продукти за тестото.

2. Омесва се средно меко за питка  нелепнещо тесто.



3. Поставя се в найлонов плик и малка тенджерка с капак.

4. Тенджерата се слага в загрята на 50 °С фурна и изключена за около 25 минути.



5. През това време се приготвя сместа за намазване и настъргания кашкавал.Към маслото /меко/ се прибавят нарязаният копър и пресованият чесън. Следват останалите подправки.

6. Всичко се смесва.



7. Втасалото тесто се изважда и се премерва/374гр./ Разделя се на 2 равни части и се оформят 2 топчета. Покриват се и си оставят за 10 минути.



8. Всяка топка се разточва на кръг около 25  см.



9. Изрязва се с нож за пица основната част наподобяваща бадем. Краищата се разрязват на две по дължина както се вижда на изображението.

10. Крайните части се сплитат и се кръстосват в горната част. Плитките се подреждат от двете страни на бадема до долу по дължина.

11. Готовите питки се преместват в тавата на фурната покрита с хартия,поръсена с брашно/за твърда долна коричка/. Оставя се за 10 минути за да втасат още малко.



12. В средата се маже от чесновата паста. 

13. Сплетената част се намазва с жълтък и олио.


14. Накрая се поръсва настърганият кашкавал и с чубрица/ние така обичаме с чубрица,но може и да се пропусне/



15. Пече се на 160°С около 20 минути.

16. За да не се зачерви прекалено в последните минути се покрива тавата с алуминиево фолио.




17. Готово за похапване с шарена сол и кашкавал или сирене.



 ДОБЪР АПЕТИТ!

ИЗТОЧНИК:Чеснови хлебчета


За 4 броя:

300 г брашно

200 мл хладко прясно мляко

10 г свежа мая

2 с. л. зехтин

1 с. л. захар

1/2 ч. л сол


Приготвяне

Разтворете маята и захарта в хладкото прясно мляко.

Изсипете брашното в подходяща купа и разбъркайте в него солта.

Направете по средата кладенче и изсипете в него прясното мляко с маята и зехтина.

Омесете меко, нелепнещо тесто.

Поставете тестото в купа намазана с малко зехтин и го покрийте със стреч фолио. Оставете го в топло помещение за 30-40 минути, докато удвои обема си.

През това време направете билковото масло.

Към 100 г меко масло, прибавете билки и подправки по ваш вкус, както и ситно нарязан чесън и магданоз.

Аз използвах малко чубрица, шарена сол, пушен червен пипер, черен пипер, риган и сол. Разбъркайте много добре.


Настържете 200 г кашкавал.


Постелете с хартия за печене 2 големи тави.


Втасалото тесто разделете на четири части, оформете от всяка част топче.

Всяко топче разточете в елипсовидна форма и ги поставете върху тавите за печене.

Намажете тестото с овкусеното масло и поръсете с настърган кашкавал.

Изпечете хлебчетата във фурна на 180С за около 20 минути.


Насладете се!

Най-вкусни са още топли 👌🏻

Коментари

Популярни публикации