ВЕЛИКДЕНСКИ ШОКОЛАДОВО ПОРТОКАЛОВ ВЕНЕЦ






Великден наближава и въпреки ,че тази година е твърде късно с голяма разлика от католическия,все пак настроението е приповдигнато.
Всяка година правя козунаците за празника по-рано защото е уморително да се месят в последния момент, наред с другите неща.
Затова замразявам първите козунаци/повечето/ и няколко дни преди Великден приготвям и останалите. 
Сега реших да направя и един малко по-специален козунак във формата на венец.
Идеята и изпълнението са на една отлична кулинарка,която спокойно може да се нарече и творец, ТаняДонева. 
Правила съм вече няколко сладкиши по нейни рецепти, но винаги влагам и свои идеи.
Отдавна поглеждах към нейния великденски канелен  венец и намерих подходящо време да го направя. 
Само че аз реших вместо канела да сложа конфитюр от портокалови корички. Всъщност това е консуматив,който редовно си правя почти без захар през зимата за употреба в козунаците.
В тестото планирах да сложа и портокалов сок и така вместо канелен моят венец щеше да се роди като портокалов.
За целта намалих количеството на прясното мляко и допълних с портокалов сок. А в плънката сложих конфитюра от портокалови корички.
Намалих и количеството на маята. Винаги спазвам правилото да се слага 4 гр. мая на 100 гр. брашно. И вместо кафява захар сложих кокосова, която е много фина и така щеше да се слее с останалите компоненти. Увеличих и яйцата с 1 бр.. Жълтъкът остава за намазване. В рецептата са 1 яйце и 1 белтък. При мен 2 яйца и 1 белтък. Яйцата придават чудесен вкус и затова е добре да са повече, пак за сметка на прясното мляко ,което  се намалява.
Останалото е стриктно по рецептата.
И така замисълът ми се осъществи и се получи много добър в конструкционно отношение и външно много красив козунак.
За по-добър ефект и за настроение на празника гарнирах венецът с буквички и цветчета от фондан.
На Великден ще празнуваме с приятели и такава визия на козунака ще внесе още по-празничен привкус.
Споделям рецептата и горещо препоръчвам този страхотен великденски венец!

ПРОДУКТИ

400 гр. брашно
2 яйца и 1 белтък
1 жълтък и 1с.л. олио за намазване на козунака
70 гр.захар,смесена с 2 п. ванилиева захар
/цялото количество е 70 гр./
100 мл. прясно мляко
40 мл. портокалов сок
30 гр.масло
30 гр. свинска мас
16 гр. прясна мая+ 1с.л.захар,2с.л.брашно+ 30 мл.от приготвеното прясно мляко + 30 мл друго мляко
есенция 1 ампула лимон
кората от 1 лимон
1 с.л.ром или ракия/за да се развие по-добре глутена/
счукани ядки от шамфъстък за поръсване
фондан за украса

За плънката

60 гр.масло
2 с.л. конфитюр от портокалови корички
1с.л.течен шоколад
1с.л.какао
40 гр.кокосова захар

ПРИГОТВЯНЕ

Включва се фурната на 50°С с вентилатор.

1. Най -напред се активира маята с посочените продукти за около 10 минути.

2.През това време се пресява брашното няколко пъти. Затопля се прясното мляко и в него се разтопава захарта. Прибавят се ароматите и леко разбитите яйца, портокаловият сок.


3. Към брашното се добавят активираната мая и течните съставки.
Мазнина още не се слага.


4. Омесва се умерено меко тесто, което се оставя да почине 10 минути покрито с кърпа.


5. Започва втриване на мазнината/мека,но не разтопена/ в тестото.
6. Най-напред постепенно се втрива половината от мазнината. Тестото се бие 50 пъти в плота. Внася се и останалага мазнина и тестото отново се бие 50 пъти.
Още малко тестото се разтяга и усуква и се оформя на топка.


7. Поставя се в намаслен найлонов плик и в малка тенджерка. Поставя се във фурната като последната се изключва.

8. Тестото втасва за 40 минути.


9. Разточва се на дължина,според формата. Моята е с d=25 см. Разточих на дължина 50 см.


10. Докато втасва тестото се смесват продуктите за плънката. С помощта на малка лъжичка се разнася по цялата кора. Заглажда се с нож.


11. Кората се навива по дължина до образуване на руло,което се разрязва по средата по дължина.


12. Двете половини се обръщат с разрязаната част нагоре. Поставят се на кръст и се сплитат от двете страни.


13. Полученото ново руло се оформя в кръг и се разполага във формата,която е облепена с хартия за печене.


14. Оставя се на топло да втаса отново около 20 минути/Аз го сложих във фуната/


15. Козунакът се намазва с жълтък,смесен с олиото.


16. Поръсва се с шамфъстък.


17. Пече се на 150 °С около 40 минути. След 15 минута се покрива с алуминиево фолио , за да не прегори.




18. След като се охлади се украсява. Елементите се залепват с мед.


Разрез на сладкиша.


ДОБЪР АПЕТИТ И ВЕСЕЛ ПРАЗНИК!
 

https://www.tiktok.com/@taniadoneva/video/7354329749855931680



Коментари

Популярни публикации