ВЕЛИКДЕНСКИ ШОКОЛАДОВО ПОРТОКАЛОВ ВЕНЕЦ
Всяка година правя козунаците за празника по-рано защото е уморително да се месят в последния момент, наред с другите неща.
Затова замразявам първите козунаци/повечето/ и няколко дни преди Великден приготвям и останалите.
Сега реших да направя и един малко по-специален козунак във формата на венец.
Идеята и изпълнението са на една отлична кулинарка,която спокойно може да се нарече и творец, ТаняДонева.
Правила съм вече няколко сладкиши по нейни рецепти, но винаги влагам и свои идеи.
Отдавна поглеждах към нейния великденски канелен венец и намерих подходящо време да го направя.
Само че аз реших вместо канела да сложа конфитюр от портокалови корички. Всъщност това е консуматив,който редовно си правя почти без захар през зимата за употреба в козунаците.
В тестото планирах да сложа и портокалов сок и така вместо канелен моят венец щеше да се роди като портокалов.
За целта намалих количеството на прясното мляко и допълних с портокалов сок. А в плънката сложих конфитюра от портокалови корички.
Намалих и количеството на маята. Винаги спазвам правилото да се слага 4 гр. мая на 100 гр. брашно. И вместо кафява захар сложих кокосова, която е много фина и така щеше да се слее с останалите компоненти. Увеличих и яйцата с 1 бр.. Жълтъкът остава за намазване. В рецептата са 1 яйце и 1 белтък. При мен 2 яйца и 1 белтък. Яйцата придават чудесен вкус и затова е добре да са повече, пак за сметка на прясното мляко ,което се намалява.
Останалото е стриктно по рецептата.
И така замисълът ми се осъществи и се получи много добър в конструкционно отношение и външно много красив козунак.
За по-добър ефект и за настроение на празника гарнирах венецът с буквички и цветчета от фондан.
На Великден ще празнуваме с приятели и такава визия на козунака ще внесе още по-празничен привкус.
Споделям рецептата и горещо препоръчвам този страхотен великденски венец!
ПРОДУКТИ
400 гр. брашно
2 яйца и 1 белтък
1 жълтък и 1с.л. олио за намазване на козунака
70 гр.захар,смесена с 2 п. ванилиева захар
/цялото количество е 70 гр./
100 мл. прясно мляко
40 мл. портокалов сок
30 гр.масло
30 гр. свинска мас
16 гр. прясна мая+ 1с.л.захар,2с.л.брашно+ 30 мл.от приготвеното прясно мляко + 30 мл друго мляко
есенция 1 ампула лимон
кората от 1 лимон
1 с.л.ром или ракия/за да се развие по-добре глутена/
счукани ядки от шамфъстък за поръсване
фондан за украса
За плънката
60 гр.масло
2 с.л. конфитюр от портокалови корички
1с.л.течен шоколад
1с.л.какао
40 гр.кокосова захар
ПРИГОТВЯНЕ
Включва се фурната на 50°С с вентилатор.
1. Най -напред се активира маята с посочените продукти за около 10 минути.
2.През това време се пресява брашното няколко пъти. Затопля се прясното мляко и в него се разтопава захарта. Прибавят се ароматите и леко разбитите яйца, портокаловият сок.
Мазнина още не се слага.
4. Омесва се умерено меко тесто, което се оставя да почине 10 минути покрито с кърпа.
5. Започва втриване на мазнината/мека,но не разтопена/ в тестото.
6. Най-напред постепенно се втрива половината от мазнината. Тестото се бие 50 пъти в плота. Внася се и останалага мазнина и тестото отново се бие 50 пъти.
Още малко тестото се разтяга и усуква и се оформя на топка.
8. Тестото втасва за 40 минути.
10. Докато втасва тестото се смесват продуктите за плънката. С помощта на малка лъжичка се разнася по цялата кора. Заглажда се с нож.
Разрез на сладкиша.
ДОБЪР АПЕТИТ И ВЕСЕЛ ПРАЗНИК!
https://www.tiktok.com/@taniadoneva/video/7354329749855931680
Коментари
Публикуване на коментар