СВИНСКА ПЪРЖОЛА СЪС СОС И ГЪБИ


Задушените ястия са ми любими. Но отдавна не съм приготвяла някакво задушено месо със сос.

Сега ми хрумна да направя изпечените на скара свински пържоли по-меки и крехки и реших,че трябва да са задушени.

Направих  зеленчуков сос и задушени печурки.

За гарниране използвах поотделно сварен ориз,киноа и червена леща.

Споделям рецептата

ПРОДУКТИ

Свински  вратни пържоли 2 бр. 


За соса

4 глави лук

350 гр.печурки

2 моркова

1 малка ябълка

пъщърнак 1 корен

1 сиврия.

50 мл.червено вино 

2 ч.ч. вода

сол

40 гр. краве масло

За гарниране

1/2 ч.ч. ориз*

1/2 ч.ч. киноа

1/2 ч.ч.червена леща

40 гр краве масло/отделно от това за соса/

черен пипер

сол


1 с.л.обикновен и пушен червен пипер

Лимонов сок

копър

4 ч.ч.вода

* 1ч.ч.= 200мл.


ПРИГОТВЯНЕ



1. Зеленчуците нарязани на едро се задушават в  половината от маслото и 50 мл.вода.



2. Печурките се задушават с другата част от маслото и 50 мл.вода.Те се сервират отделно от соса.



3. Към зеленчуците се прибавят подправките и  едната чаша вода и се оставя да поври. Слага се и виното.

Добавя се и другата чаша вода.



4. Прибавят се пържолите и ястието се задушава в тенджера под налягане 35 минути.



5. Пържолите се изваждат, а соса се пасира.



6. Докато се задушава ястието се приготвят гарнитурите.

7. Оризът се сварява в подсолената вода и се поставя в гевгир. Изплаква се със студена вода и се овкусява с 20 гр. масло и малко сол. Поръсва се с черен пипер.



8. Киноата се измива добре. Лещата също.

9.Поставят се в подсолената вода и се варят 10 минути. Прецеждат се и се овкусяват с масло,лимонов сок и сол. Прибавя се и копър.




10. Сервират се в двете порции различни гарнитури заради различните предпочитания. 

11. Пържолите се поставят в чиниите двете пържоли,съответните гарнитури и се залива със соса. Поставят се и задушените печурки.

ДОБЪР АПЕТИТ!
 

Коментари

Популярни публикации