ПИЦА "КОЛЕДЕН ВЕНЕЦ"






           

          Коледните празници вече са на прага ни. Всяка година ги очакваме с нетърпение. Все същите вълнения, подготовка,безкрайна умора и вълнуващи преживявания.
Може би няма по -благоуханен празник . От всякъде се чува "Мирише на Коледа ". Затова може би се увличаме по различни местни или тестени изкушения.
А и така е толкова уютно.
 Докато все още обмислях , какви лакомства да приготвя за Коледа , ми хрумна  идеята да започна с една обикновена пица.Нищо специално, но накичена като коледен венец.Все пак идва Коледа и ни е нужно и коледно настроение.



Получи се доста семпла,бърза и много вкусна пица. 
За приготвянето на тази празнична вкусотия са необходими следните:

Продукти

За тестото

300гр. брашно; 100 мл. газирана вода, 50гр. масло; 1 яйце; 2/3 ч.л.сол. 15 гр.  прясна мая/ колкото орех/; 1/2 ч.л. захар.

За плънката

125 гр доматено пюре; 2-3 шайби тънко нарязана шунка; 1  кренвирш за периферния ръб на пицата; 50 гр. рендосан кашкавал; 1/2 топче моцарела; няколко мариновани гъби; чубрица за поръсване; 1-2л. разтопено масло.

За украса на пицата

Салата айсберг или рукола ; печена чушка за панделката на венеца; маслини; домати чери; каперси ; малко зехтин и лимон.

Приготвяне

Брашното се пресява и оформя като кладенче.Поставя се солта.Маята се разтваря в малко вода ,в която е поставена и захарта.Към нея се прибавя разтопеното масло и яйцето.Добавя се и газираната вода и цялата смес се прибавя към брашното.Омесва се средно меко тесто,което се поставя в найлонов плик,за са втаса за 30м.


Тестото се разточва на кръг и се оформя като венец, като средата се изрязва с помощта на купичка.В краищата се разполагат парчета кремвирши и се прегъва от вън на вътре.В оформеното пространство на венеца, пицата се намазва с масло и се гарнира с продуктите. Поръсва се с чубрица.Пече се в загрята на 180°С  фурна около 15 м.



Пицата се изважда  от фурната и се гарнира така,че да придобие вид на коледен венец.



Добър апетит! 






Коментари

  1. Може ли да се направи с готово тесто,?

    ОтговорИзтриване
  2. Да красива е и на човек му са иска само са я гледа

    ОтговорИзтриване
  3. Да може да се направи с готово тесто.Но трябва да се избере подходящото,защото не навсякъде е хубаво

    ОтговорИзтриване
  4. Панделката е направена от печена чушка.
    Прави се много лесно Частите са общо 5?

    ОтговорИзтриване
  5. Направих пицата.Стана страхотна.Салатата отгоре е чудесно допълнение и ктрасиво и много вкусно.Тестото е токова меко и пухкаво.Беше голяма изненада за гостите и всички у дома.Благодаря за идеята.
    Анета Колева

    ОтговорИзтриване
  6. Prekrasna pica! Ne samo vizuelno krasiva no I vkusna.Naistina mnogo interesna lesno se prigotvja I vinagi dobre dosla za gosti a I za vsicki v ksti.Blagodarja za receptata!!!!.Ocakvam nov izazov........Super ideja!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря.Щом казваш ти,която си майстор на пиците и различни специалитити,значи е така.Когато можеш се надявам да не ми откажеш гостуване в моя блог.Ще сготвим нещо заедно

    ОтговорИзтриване
  8. Ще се радвам това да се осъществи.Сега надявам се да събереш знания и опит от Австралия ,за да го пренесеш и в нашия континент.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации