БАНИЧКИ" ЛАБИРИНТ "




Баницата- традиционен български специалитет,който от векове е на българската трапеза. Многообразието  на технологии за приготвянето на този продукт изобилстват. Навлизането на фабрично и ръчно разточени кори,направи  баницата достъпно и масово разпространено  лакомство. 
От една страна много от владеещите това изкуство, поради изобилието от кори и удобството за бърза направа на баница , като че се отказаха /в това число и аз самата/ да майсторят домашно разточеното и много по-вкусно изделие. От друга страна,традиционните банични технологии , като че ли отстъпиха място на модерни и толкова причудливи творения,които често изправят любителите на това изделие пред различни дилеми.Главно се питаме "да бъде или са не бъде"баницата,която познаваме и толкова обичаме. За нас българите ,като че да.Турските кулинари ни показват както традиционни така и модерни технологии.Когато се вгледаме в множеството техни сайтове, ще открием огромно многообразие.
Именно това е източникът и на моите банички,които адаптирах и приготвих в съответствие със семейния ни вкус.
Нарекох баничките "Лабиринт" заради множеството гънки,които се получават при формирането на фигурите. 
За приготвянето на тези вкусни банички са необходими следните
Продукти
1 пакет  кори за баница; 200гр. сирене;
1 пакет бейби спанак; олио за намазване на корите.
За плънката
2 яйца ; 1/2 ч.ч. кисело мляко+1/2к.л. сода бикарбонат; 1/2ч.ч.олио 1ч.ч. брашно+1ч.л. бакпулвер; 1/2ч.л. сол.
За заливката: 250 мл.  вода ;2-3 л. масло се слагат в съд и сместта се загрява до завиране.
Приготвяне
Сиренето се раздробява.Спанакът се измива и накъсва  на едри парчета.
Плънката се приготвя като:Яйцата се разбиват с тел.Постепенно се слага олиото. Млякото със содата и солта се разбъркват. Към брашното се добавя бакпулвера.Слага се по малко от млякото и брашното до изчерпване на количествата.
Всеки  две кори се намазват с олио и разделят на четири


Както е показано на изображението всяка част се събира по диагонал като хармоника и краищата се изтеглят надолу.Слага се от плънката сирене и спанак и се сгъва.Получава се фигурка подобна на роза.


Фигурите се подреждат в тава върху хартия за печене .Фурната се загрява на 180 °C.Пече се 15 мин.Всяка баничка се полива с 2-3 л. от заливката.След охлаждане баничките се поръсват с пудра захар.
Добър апетит!



Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации