КАРМЕЛИЗИРАН КОЗУНАК С МИКС ОТ ЯДКИ И СТАФИДИ





След доста впечатляващия  Козунак Приказен калейдоскоп направих един семпъл и много вкусен сладкиш - Карамелизиран козунак. Казвам семпъл,защото приятелите от кулинарните групи толкова се увлякоха по козунаците с много конци, че множество други вкусотии останаха на заден план . Този козунак най -напред видях при Ваня Джорджевич. Независимо,че това изделие не се нуждае от много дълга обработка на тестото е доста вкусно и приятно на външен вид. Това е типично  за всички предложения на  Ваня- вкусно , лесно за приготвяне и сполучливо. В рецептата както винаги вложих и мои идеи и използвах  допълнителни продукти.  Плънката ми е от микс от ядки и стафиди. Моят акцент е олио от гроздови семена. Въпреки , че го препоръчах и в поста си Козунак Приказен калейдоскоп, използвах слънчогледово олио, просто ми беше под ръка. Но тук вече сложих известно количество от гроздовото олио. Резултатът беше доста добър. Олиото придаде на сладкиша невероятен аромат. 
При оформянето на козунака е нужно по- голямо пространство. Тавата трябва да е поне 22см. Аз използвах формата си за кекс и 1малка 
тавичка, където разпределих отделените къстчета тесто. В по-голяма тава е по-удобно.  Козунакът стана сполучлив и се понрави на обкръжението ми.  Колежката ми Нинка Котева, която опита и хареса козунака ме попита дали не може да се използват продукти за здравословно хранене. Опитах с комбинация от многозърнесто и бяло брашно.Вместо захар сложих мед в тестото, но запазих захарта за карамел. За набухвател  използвах суха био мая без глутен. Маслото запазих , защото не е голямо количество. Стана доста добре.
Затова споделям последната рецепта.
И така за карамелизиран козунак са нужни следните 

ПРОДУКТИ

     За тестото
  • 3 яйца
  • 4 с.л.мед
  • 1. щ. сол
  • 100мл. прясно мляко
  • 50 мл.олио от гроздови семена
  • 200 гр. пълнозърнесто брашно
  • 200гр бяло брашно/може и само многозърнесто брашно.Например това на Мелко  в кутии от 500гр./
  • 1 пакетче суха мая без глутен
  • 1ч.л. бакпулвер
  • по 1/2 флакони есенции ванилия и ром
  • кора от 1.лимон

  • За плънката
  • 100гр. краве масло
  • 200гр. смляни бадеми
  • 50гр. едро нарязани орехи
  • 50гр. стафиди
  • 5 с.л. мед

  • За карамела
  • 6 с.л. захор


 Маята се прибавя към брашното. Слагат се и останалите сухи съставки/сол, мед, кората от лимона


Прибавят се яйцата и пресното мляко.


Замесва се меко тесто, което се доизмесва с олио от гроздови семена. 
Тестото се слага в тайлонов плик да втаса около 20мин. /например в загрята фурна на 50°C./


 През това време се приготвя плънката. Маслото се разбива с меда.
Бадемите се смилат или се ползват готово смляни. Орехите се накълцват.


 Слага се захарта на дъното на тавичка/22см/, за да се кармелизира.Още горещ карамела се разлива по стените и дъното на формата , за да се разпредели.
Тестото се разточва  на правоъгълник с дебелина -0,5 см. Към маслото и меда се прибавят смляните бадеми.Намазва се цялата кора.Отгоре се слагат орехите и стафидите. Плънката се притиска към тестото.

Навива се откъм ширината на правоъгълника.НАВИВА СЕ ДО СРЕДАТА.ОТ ДРУГАТА СТРАНА РУЛОТО СЕ НАВИВА ДО ПЪРВОТО/както е показано на изображението/


Рулата се режат заедно на шайби,които се подреждат в тавата с карамелизираната захар. Ако се използва тази тава ,а не 2 по-малки,шайбите на които се режат рулата са по-дълги и са общо 6 двойки. Слагат се на растояние по между си. Може рулото да се навие само в една посока.Тогава получаваме едно по - дебело руло,което се разделя на 6 единични шайби.
Козунакът втасва около 45 мин.
 Пече се  във загрята фурна на 160 °С
 около 45 минути на водна баня.



ДОБЪР АПЕТИТ!






Коментари

Популярни публикации