КОЗУНАКЪТ НА МАМА



В навечерието на Великден се направиха много козунаци и не визирам само тези в професионални пекарни. В кулинарните групи просто гъмжеше от различни модели на козунаци.Но най-голям интерес предизвикаха козунаците с много"конци". Когато реших да направя и аз ,не за да не остана назад , а защото традиционно меся всяка година различни модели козунаци,се насочих към рецептата на майка ми. 
Въпреки че далеч преди Великден, опитах и други технологии, не можах да пропусна удоволствието да спретна няколко козуначета по старата бойна рецепта.
Имах домашни яйца и хубаво брашно и разбира се време и търпение.


Получиха се чудесни козунаци,които с удоволствие споделям.

ПРОДУКТИ

За тестото
1,200 кг брашно
  • 200мл. прясно мляко
  • 100мл. кисело мляко +1ч.л. сода бикарбонат 
  • 4 яйца и 1 белтък
  • 200 гр. мазнина/150 масло и 50 олио за доизмесване/
  • 30гр. прясна мая
  • 200гр. захар
  • Плънка
  • локум,стафиди орехи

  • За намазване на козунаците 
  • 1 жълтък
За поръска
  • Филирани бадеми, захар

ПРИГОТВЯНЕ

Маята не се активира , чрез шупване, а само се разтваря в част от прясното мляко.Захарта се разтваря в затопленото мляко.Прибавя се разтворената мая и разбитите яйца. Ароматите се слагат също в прясното мляко. Добавя се и разтопеното масло. 
Пресятото брашно се оформя като кладенче.Последователно се слага киселото мляко със содата и сместта от прясно мляко, масло и яйца.
Замесва се тесто,което се доизмесва с олио. Прилагат се техниките разтягане и биене на тестото и когато се появят мехурчета, се слага в найлонов плик и се прибира в хладилника до сутринта. На другия ден,тестото се изважда и се оставя да се постопли  за 1 час.
Сплитането е традиционно на 2 , 3 ,4 плитки. 

                

                       
 Този начин на сплитане от 2 дълги фитила ми допадна и защото е доста популярен не го показвам подробно.


Крайният резултат е този козунак.
Може да се сложи и в кръгла форма като краищата се съединяват.
Повторното втасване не е дълго около 20мин. , след което козунаците се слагат в студена фурна на 50°C и след 15м. се мажат с жълтък и се поръсват със захар и филирани бадеми. Фурната се увеличава на       150°C и се пече в зависимост от големината на козунака от 25мин. до 50мин.









ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации