КОЗУНАК ПРИКАЗЕН КАЛЕЙДОСКОП



Пролетта събуди зелените и ароматни растения . Градината ни се изпълни с пъстри многоцветни ухания. 
Започна ново начало в живота на нежните заселници в дворното пространство.
Зюмбулите сякаш се усмихват и застилат хоризонта с приятен аромат.
Игликите изпълниха моравата с нежни и  непрекъснато умножаващи се багри
Нарцисите се издигат величествено в  отреденото им пространство.
И лалетата са готови за старт. И не само те.
Настроението на всички в къщи се покачва и изпъстря с многоцветни очаквания.
Наближава Великден, празник на  Христовото изпитание и възкресение.
Ще го посрещнем в пъстротата на пролетни ухания и красиви шарени нюанси.
В нашия дом на почит са трите великденски символа: традиционното агне,шарените яйца и вкусните козунаци.
Последните са моята запазена територия.
Козунаците , които са типични за повечето православни християни и католици, внасят сякаш усещане за уют и топлина във великденските празници. Моят свекър, който много ценях ,винаги казваше- Не може на Великден в къщата да не замираше на козунаци.
В осъществяващи те се празничните ритуали неизменно присъства и той-козунакът в безбройните си форми и вкусове

Ако се запитаме , откъде води началото си това толкова вкусно печиво, отговорът едва ли ще бъде задоволителен. Повечето твърдения отричат козунакът да е свързан с обрядно-ритуалната система на Християнството и го определят като градска мода.
Сочи се ,че наименованието му има румънски произход  -соzonak-сладък хляб с грозде.Думата е взаимствана от гръцкото наименование   kozunaki,което означавало звънче и затова първоначално гръцките козунаци имали форма именно на звънче.При руснаците великденски ят козунак се нарича кулич и по форма прилича на италианското панетоне.  Появата му датира според някои източници от 19 век,а според други от 17 век,когато за първи път е замесен в Франция.

Днес за нас българите ,козунакът е вкусно печиво,което модерното фабрично производство превърна в непрекъснато поднасящ се продукт целогодишно на домашната трапеза и е на особена почит на Великден.
За православната църква , козунакът играе роля на сладък ритуален хляб,който се замесва в зората на велика събота. В неделя на трапезата задържително се поднася наред с боядисани те яйца и печеното агне.
Няма универсална рецепта за месене на козунак. Известно е,че всеки продукт съдържа брашно, яйца, мазнина,течност и мая. Съотношението между продуктите е различно Моята свекърва месеше козунак с козе мляко мас и олио. На село всички жени сякаш се наговаряха и месеха по една и съща рецепта и количество,което вариране между 5-7 килограма брашно. И това   не беше случайно. Козунакът трябваше да стигне за всички на трапезата.Нещо повече . Всеки гост отнасяше със себе си парче козунак , за да не си тръгне с празни ръце.
Майка ми месеше козунак в съответствие с градската мода.
Нейните козунаци бяха с по-малко яйца и мазнина, но ароматни, също вкусни и сплетени в различни варианти. Аз започнах да правя козунаци много отдавна, но години наред ползвах една и съща  рецепта, която майка ми беше получила от  приятелка, с нощно втасване. Сега зная множество рецепти в какви ли не варианти.
Когато се присъединих към няколко кулинарни групи , научих и други много по- интересни технологии и се убедих,че могат да се правят и по-добри козунаци. Някои от тези вкусотии са меки и пухкави , други са с удължени структурни нишки-конци
Аз обичам козунакът са е вкусен с приятен аромат и външен вид.
Сега много стана модерно месене то в хлебопекарна.Но  лично аз предпочитам ръчно месен хляб и козунак .
Затова не си купувам хлебопекарна и все още меся ръчно.

За наближаващия Великден се готвя и аз, въпреки че някои приятели от групите направиха "сериозни репетиции" и изпробваха доста рецепти.


 Реших да започна с една рецепта, с която младите майки и баби/ аз съм от отбора на бабите/могат да зарадват деца и внуци. А малките с  нетърпение очакват празника на боядисани те в пъстри цветове яйца. Ако прибавим и пъстри ,мекички и пухкави козунаци ,детските очички ще греят още по-ярко.


Децата се впечатляват от фигури цветове,затова тук конците в козунака не са преоритет , въпреки че ако бях разчупила козуначетата , конците щяха да се видят.   Най-важното е , че за  децата  козунакът трябва да е вкусен и привлекателен.
Мисля,че постигнах това. А освен нова технология използвах и подправката махлеб, която гърците слагат в козунака.

Формите , в които правих козунаците бяха за терин,но може да се използват и кръгли кексови калъпи. Сега има толкова релефни форми,в които козунаците ще изглеждат като приказни дворци.



Цветовете в козунаците са важни за образуване на фигури.Точно това впечатлява децата. Но оцветяването с бои не е много полезно за тях. Въпреки че са хранителни,все пак е химия. Затова аз извлякох цветни сокчета от зеленчуци и използвах прахообразна куркума за жълт цвят. Зеленият получих от пасиран спанак.Червеният и лилавият цвят от рендосани червено цвекло и картоф. Специфичните вкусове на естествените оцветители не промениха характерния вкус на козунака.
Споделям това, което направих,
 защото беше опитано и харесано. 
За направата  на  моите козунаци са необходими следните

ПРОДУКТИ

За тестото

  • 4 яйца/от тях  1 /2 жълтък за намазване/
  • 20гр. прясна мая
  • 100гр. захар
  • На върха на ч.л сол
  • 60гр.краве масло
  • 60 мл.  олио от гроздови семки/или слънчогледово олио/
  • 150 мл. прясно мряко
  • 600 гр. брашно

  • Аромати 
  • 1ч.л. махлеб 
  • 1/2 ч.л. кардамом
  • кора от 1 лимон

                              За плънката

  • Локум различни цветове 1 опаковка
  • Стафиди 50гр.
  • Марципан 50гр./Може и без него/
  • Орехови ядки  50гр
  • Разноцветни дражета с шоколадов пълнеж
  • Конфитюр от портокалови корички


                                 Глазура

  • 1/2 от оставения жълтък 
1ч.л. олио 
                                ПРИГОТВЯНЕ


Маята се рони на трохи и към нея се прибавят 4с.л. мляко ; 2 сл. брашно и 1с.л.захар.Оставя се да шупне за 10 минути.
Смесват се яйцата ,от които се от деля  1/2 жълтък, със захарта.Разбива се сместта до стопяване на захарта.Прибавя се останалото мляко.Прибавят се ароматите и закваската. Част от олиото се прибавя към сместта . Постепенно се слага и брашното.


Замесва се меко / почти течно тесто/.Прибавя се част от маслото.


Две трети от тестото се отделя  и се доизмесва с мазнината.Поставя се в найлонов плик за да втаса.


Останалото тесто се разделя на четири. Предварително се извличат сокчета от зеленчуците. Куркумата с разтваря в 1 с.л. вода. Всеки къс цветно тесто се доизмесва с мазнина и  се слага в найлонов плик, за да втаса.


Втаса лото тесто се разпределя в релефна та форма за терин. Най напред се разточва бялото тесто и се разполага по дължина във формата.Отгоре се слагат локумечта и орехи.Върху тях се подреждат  2 цветни ленти.Отново се слага от плънката.Върху тях се подреждат още 2 цветни ленти.Слага се плънка и най отгоре се подреждат 2 ленти от бялото тесто.


Останалото тесто се оформя като сплетен козунак и мъфини












След второто втасване /около 1 час /
козунаците се поставят във загрята фурна до 160°C. След 5 мин ,фурната се намалява на 150  °С Пече се около 45 минути.



ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

  1. Къде намерихте формата?
    Имам кръгла,но тази е уникална!

    ОтговорИзтриване
  2. Много сполучлив козунак. И виждам,че няма хартия за печене отдолу.Лесно ли се отлепва от селикона?

    ОтговорИзтриване
  3. Направо произведение на изкуството!

    ОтговорИзтриване
  4. Формата имам отдава. Купих я от български сайт.

    ОтговорИзтриване
  5. Бблагодаря! Козунакът наистина е хубав -мек и много пухкав. Отлепването от формата е лесно без всякакви усилия.За всеки случай я подмазах с олио.

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря Ви за оценката. Но точно това беше целта ми - да наподобява приказна картина.За децата са интересни точно форми и цветни изображения.

    ОтговорИзтриване
  7. Уникален ли? Благодаря! Формата го прави такъв!Приятно е да се гледа ,а е и изкушаващо да се похапва.

    ОтговорИзтриване
  8. Произведение на изкуството с помощта на формата.И това е приятно!Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  9. Мъфините се правят лесно Оформят се кръгчета чрез дланта.Подреждат се във формата. Между тях се слага от плънката. Тестото трябва да не надвишава 1/2 от височината на съда,защото расте и изпълва формата

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря за вниманието на всички,които отделихте време за коментари!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации