СИРОПИРАНА ПОРТОКАЛОВА ПИТА








Гръцките сладкиши определено привлякоха вниманието ми. 
Докато се колебаех какво да избера между сиропирани те сладкиши Тюл перде таслать и  Портокалопита, Тити Атанасова, която познавам от кулинарната група Вкусотийки, публикува своя версия на портокалов сладкиш Портокалопита. Бях чела,че гърците имат различни версии на този сладкиш, в зависимост от традицията с портокал или лимон.Срещала съм варианти с кори или само кексово тесто.
С кори сладкишът прилича на турското Тюл перде...,но за разлика от него , тук не се слага грис и корите се нарязват на ленти.Иначе технологията на приготвяне е подобна.
Спрях се на рецептата, която вероятно се практикува на Родос, където Тити живее.
Само че реших да не нарязвам корите, а да ги подреждам като хармоника. Оказа се, че този вариант е удачен. Получава се доста интересна текстура, а и самият сладкиш стои някак рехаво.  Сиропът се поема по-добре.
Когато наближи денят , в който сестра ми щеше да пристигне в България, направих сладкиша. Получи се великолепен десерт- сочен и хрупкав, с богат портокалов вкус.
Бях доволна от резултата и при аранжирането не забравих съвета на Тити да гарнирам портокалопитата със сметана или сладолед.
 Публикувам този сладкиш в блога си, но не мога да посоча Тити Атанасова като източник,поради факта ,че тя не е публикувала сладкиша официално в мрежата на Интернет, само беше написала рецептата на стената в кулинарната група.


Време е за рецептата. Необходими са следните

ПРОДУКТИ

За основата

400 гр. кори за баница
100 гр. наситнени орехи 
100гр. краве масло
1ч.л. канела

За плънката

4 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. орехово олио 
1ч.ч. заквасена сметана
1/2 чл.сода бикарбонат
1ч.л.бакпулвер
кора на 1 портокал
1п.ванилия

За сиропа

Сок от 2 портокала
кора на 1 портокал
1  и 1/2 ч.ч захар
2ч.ч.вода
Портокалова кора

За гарниране на сладкиша
100мл.течна сладкарска сметана
2с.л.пудра захар
нарязани на лентички портокалови кори
 прясна мента
1 портокал


ПРИГОТВЯНЕ

Всяка кора се разстила. Маже се с масло и поръсва с канела


Върху цялата кора се ръсят ядки.


Кората се надипля като ветрило откъм ширината и се подрежда в намазана с мазнина тава. Така се процедира и с останалите кори.


Подреждането на корите започва  от основата и  приключва в средата на тавата. Наредените кори се слагат в загрята на 200°C фурна за 20 минути.
През това време се приготвя плънката. Яйцата се разбиват със захарта. Добавя се олиото на части. Накрая постепенно се прибавя и сметаната със содата , бакпулвера и ванилията. Слагат се и портокаловите стърготини.
Запечените кори се изваждат от фурната.


Плънката се разпределя върху запечените кори и тавата се връща във фурната за още 20 минути. Наблюдава се и при необходимост фурната се намалява.


Изпечените кори се изваждат от фурната , за да се охладят за 15 минути.
Сиропът е сварен преди няколко часа или в предния ден. За целта сока от портокалите и водата се смесват. Прибавя се захарта и портокаловите кори. Сместта се оставя да заври и след 5-6 минути  се отстранява за охлаждане. 
 Сладкишът се напоява равномерно с лъжица. За да се разбере степента на попиване в средата на сладкиша се изрязва тясно кръгче, където ще се покаже сироп, ако е в излишък.


Накрая сладкишът се гарнира с помощта на лъжица за сладолед с разбита сметана , към която е добавена и пудрата захар.


Вариант на поднасяне - аранжиран с резен портокал и китка прясна мента


Може да се гарнира със цитрусово сладко. Аз използвах сладко от портокалови корички и бергамот.

Ако решите да направите този вкусен и много сочен сладкиш то:
  
ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации