СЛАДКИ СНЕЖНИ БОРЧЕТА СЪС ЗЕЛЕНИ ВРЪХЧЕТА




Детството ми е съхранило много спомени за веселите зимни празници с множество емоционални преживявания.Новогодишната украса,вълнуващото предчувствие за подаръци и безброй лакомства събужда ха у мен невероятни фантазии. 
Времето промени много от тези незабравими мигове

Днес наричаме вече предстоящите зимни празници коледни,а добрият старец - дядо Мраз е вече дядо Коледа.

Но все пак има нещо, което не се променя и то е предколедното настроение и дългата трепетно очаквана подготовка за празниците.
Обмисляйки какви храни да приготвя за Коледа, хвърлих поглед на мамините пособия в кухнята и открих едни малки формички за сладки.Те сякаш ме приканваха да ги взема и да си спомня как приготвяме с тях сладки, които майка ми наричаше борчета.

 Запазени, въпреки редовната употреба някога, тези резци с три различни размера, напомняха,  че може отново да да се приготвят любимите ни някога борчета. Прибрах ги и въпреки усилията,  не намерих рецептата на моята майка,  по която ги правехме винаги сполучливи- външно красиви и вкусни. Не се увенча с успех и желанието ми да харесам поне една рецепта за борчета, от тези, които се предлагаха.
Накрая ми попадна рецепта за линцери и реших да адаптирам нея.
И успях да спретна чудесно изглеждащи на външен вид и много вкусни 
сладкиши.


Исках максимално да се доближа до тези борчета, които приготвяше майка ми, стараейки се да им придаде както вкус така и естетически вид.
Мисля,че се получиха красиви на външен вид сладки, декорирани с връхчета от сушен карамфил и поръсени с пудра захар.Не забравих да оцветя съвсем дискретно в зелено челните части на всяка сладка.Използвах желиращи се оцветители, с които децата украсяват меденки.

Реставрирах една традиция,която беше установена в бащиното ми семейство и която беше прекъсната от новите модерни тенденции в сладкарството, към които дълго се увлича и не само аз.
Когато публикувах  сладките в няколко кулинарни групи,някои от приятелите възкликнаха: " С тези сладки ни върна в детството". Оказа се ,че и други освен мен имат тези резци и носталгията към миналото и досадата от красиви на външен вид с модерен привкус сладкиши, ни кара да си спомним за по забравените стари времена и уханието на някогашните сладкиши.
Реших да публикувам сладките,защото много от кулинари те проявиха интерес към сладкишите,а и рецептата е напълно сполучлива.

ПРОДУКТИ

200гр. брашно
100гр.бадеми смляни
150гр.краве масло
50 гр. пудра захар
2 щ. канеЛа
1 щ. кардамон
1щ.карамфил
1 пакетче захар с лимон 

За слепване 
домашен конфитюр 

За поръска
пудра захар
карамфил за връхчета

ПРИГОТВЯНЕ



Смляни те бадеми са с по-тъмен цвят ,защото не са белени и са закупени от магазин в готов вид,но това не се отразява на крайния резултат.
Брашната се смесват заедно с подправките и се остава на страна


Маслото се нарязва на парчета и се смесва със захарта.Прибавя се яйцето и  се разбърква със сместа.Накрая се слагат и брашната.



Прибавя се яйцето и  се разбърква със сместа.Накрая се слагат и брашната.


Омесва се средно меко тесто.


Разделя се на 3 части,които се слагат в отдели торбички, които се слагат в хладилника.Това е с цел да остане по-твърдо тестото като торбичките се изваждат една по една от хладилника.


След престояване на 1 час на хладно тестото е готово.Разточва се и от него се изрязват бисквити с различни кръгове.Бисквитите изрязани с трите кръга трябва да са равни.Например 18 малки,средни и големи.
Готовите бисквити се поставят в загрята на 150°C фурна.Печенето при мен беше 8 минути.


След като се охладят се декорират със зелено,само в челните ръбове на бисквитата.



Следва слепване



Домашният конфитюр от малини  е подходящ за целта.



Накрая се поръсват с пудра захар.






За съхранение до Коледа, се прибират в кутии,в които се поставя резен ябълка.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Рецептата е адаптирана от тук


















































Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации