СЛАДКИШ ФРИГАНЯ ОТ ОСТРОВ ЗАКИНТОС


Отново гръцки сладкиш и отново невероятно вкусен и лек. 


Не можах да се сдобия с много информация за сладкиша, но онова, което със сигурност знам е, че идва от живописния гръцки остров  Закинтос, който е третият по големина от йонийските острови.



Известен е като острова на костенурките, но аз бих казала и на вкусния десерт ФРИГАНЯ.
Относно историята на сладкиша не можах да науча много. Зная,че ОМИР споменава остров ЗАКИНТОС  в "Илиада"и че сред множеството имена на острова, сменяли се в историята е и Фригания-най старото царство на острова.


Днес сладкишът Фриганя се предлага не само в родиния му отстров, но и в различни курорти в страната.
Когато приготвих Фриганя и публикувах десерта в две кулинарни групи, някои от приятелите потвърдиха,че са го опитвали на островите, в които живеят или са ходили на екскурзия.Определиха го като много вкусен и интересен десерт.
Даже съпругът ми който не си пада много по непознати за него десерти, беше очарован и само повтаряше консумирайки от него"Уникален, без грешка"
И наистина сладкишът е превъзходен и затова го споделям.

                                                          ПРОДУКТИ

1 пакет сухари/ аз предпочетох от пълнозърнестите, които са с по- тъмен цвят/.

За сиропа

300мл. вода
200грзахар
лимонови кори от 1 лимон
канела 1 пръчка
Сок от лимон

За крема
1л. прясно мляко
120гр. грис
5с.л.захар
4 яйца
ванилия
20гр.масло

За гарниране

200гр. сладкарска сметана
3 сл. захар
каако 2 ч.л.

ПРИГОТВЯНЕ



Сухание се подреждат на дъното на правоъгълна тава. Заливат се със сиропа сварен от посочените продукти.


Докато се напояват сухарите се сварява крема.
Прясното мляко се слага със захарта да заври. Прибава се постепенно гриса и се бърка непрекъснато. Яйцата се разбиват и слагат в сместта, която се отстранява от котлона. Отново се връща и се бърка около 2 минути. Добавят се маслото и ванилията.
Кремът се слага върху сухарите и се покрива с прозрачно фолио, за да не образува кора.



След като се стегне се гарнира с разбитата сметана,в която се добавя захарта.


Накрая се поръсва с какао  и се заглажда. Отгоре се слагат и наситнени орехи. Имах малко шам фъстък , сложих и него.



Добре е сладкишът да престои няколко часа преди консумация.



Приятно се похапва с чаша кафе


ДОБЪР АПЕТИТ!



Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации