МИНИ ЩОЛЕНИ С ДОМАШЕН МАРЦИПАН





Традиционният коледен немски сладкиш щолен е трябвало да извърви голям път във времето от 14 век до сега , за да се превърне във вкусен и толкова разпространен сладкиш.
За първи път опитах от тази вкустия, преди няколко години, когато моят съпруг донесе  от Мюнхен у дома сладкиш, който на външен вид наподобяваше снежно възвишние,  с доста сбита текстура и много стафиди, сушени плодове и ядки.
Това беше за мен толкова необичайно, като се има предвид коренно различното съдържание на нашите сладкиши. На вкус щолена се оказа превъзходен. И от тогава имаме честта за всяка Коледа  да получаваме щолени от нашите приятели Айземан от   Spechbach  в Германия. 


Немските щолени се различават по технологиите типични за  съответните области. И за разлика от нашите козунаци, които могат да се намерят в търговската мрежа през цялата година, щолените се предлагат само около Коледа. Мислила съм си ,че щолените се продават само в магазините , но се оказа, че много немски семейства си ги приготвят в къщи. У нас се продават, както немски сладкиши, така и български варианти на щолен. Но повечето от тях наподобяват по текстура козунак.
 Реших да направя домашен щолен,  но попаднах на рецепти, които ми хареса ха частично, докато не открих други, които ме удовлетворяваха значително.

Когато реших да правя преди няколко дни щолен, се случи преди Никулден и ми се искаше щолена да бъде в удобен за почерпка вид. Видях,че щолените могат да се правят и като сладки, което показва и по-горното изображение. В интернет пространството се предлагат различни рецепти.Видях в немски и български сайтове различни предложения. Прочетох интересни рецепти в боговете на Йоли Делибозова, Ваня Джорджевич ,Бон апетит и пр. Значително ми хареса рецептата на Ваня Джорджевич и се ръководих от нея за основните съставки. Исках непременно да използвам бадемов марципан и тъй като в рецептите не се предлагаше домашен марципан, реших да направя и сложа в сладките.


Марципанът стана по-тъмен,защото не обелих бадемите .След като не се белят орехите защо да беля бадемите. И бадемовият ми ликьор беше твърде тъмен на цвят и това се отрази  и на цвета на марципана.


Избрах микс от сушени плодове и ядки, като част от плодовете бяха саморъчно изсушени през  лятото. Намалих тяхното количество и сложих марципан.
Получиха се хубави сладки и от естетическа гледна точка и като вкус. Сложих малко повече краве масло, отколкото в рецептата на Ваня Джорджевич, защото съм чела, че процентното съотнощение между брашното и маслото трябва да бъде  2:1.Обяснението е, че това съотношение влияе върху текстурата на сладкиша. Това означава, че няма да бъде сбит и сух.

ПРОДУКТИ

270 гр.брашно
130 гр. масло
125 гр. сирене Крема
1 яйце
1 бакпулвер
1/2 ч.л. канела
60гр.кристална захар
70 гр сушени плодове
70 гр. ядки

Продукти за марципана

200 гр.сурови бадеми 
140 гр.  пудра захар
3с.л. пудра захар
бадемов ликьор

За топинга

20гр. масло 
1ч.ч. пудра захар


ПРИГОТВЯНЕ

За направа на марципана, бадемите се смилат и се смесват с пудрата захар.Прибавя се водата и ликьора. Меси се като тесто. От тази доза излиза около 300 гр. марципан. От него остава, почти половината. Може да се замрази и използва за други сладкиши. Може да се направи и половин доза.


Брашното се пресява с бакпулвера.Маслото се нарязва на парчета. Прибавя се и крема сиренето.


Яйцето се разбива със захарта.



Прибавя се към сместта.Омесва се тесто.



Постепенно се прибавят и сушените плодове и ядки.



Отново се меси, но кратко.


Оформят се топчета от тестото.





Всяко топче се натиска с точилка , за да се образува вдлъбнатина. 



Поставя се късче марципан и горната част на топчето се съединява с долната,така че да се образува нещо като мида.





Готовите сладки се подреждат в тава, покрита с хартия за печене.



Веднага се слагат в загрята на 170°C фурна. Пекат се около 20 минути.


След като се охладят се намазват с разтопеното масло и се поръсват с пудра захар.


 За разлика от други щолени, малките щоленчета могат да се консумират веднага. Стават крехки и са изключително вкусни.


Могат да се приберат в кутия за съхранение/ако останат до другия ден/.











Както се вижда отвътре изглеждат добре, с толкова богат пълнеж.  Имат и приятен външен вид.

ДОБЪР АПЕТИТ!

Адаптирано от  https://privanya.blogspot.bg/2017/11/blog-post_55.html?m=1


Коментари

Популярни публикации