Пуешко роле със сос от червени боровинки и малини




Колкото и странно да звучи за Велекден приготвям за себе си  пилешко месо, защото от детството си не понасям агнешко, овче или козе меса и всичко, което произтича от това млека,сирена и пр.
За изминалия Великден избрах пуешко месо. Чела съм ,че е много полезно и подходящо за здравословно хранене.
По Великден, Теодора Титова,администратор на кулинарната група, Домашни вкусотии , публикува рецепта за агнешко месо със сос от боровинки. Бях впечатлена от интересната текстура на ястието.Особуно впечатлявящ беше соса от червени боровинки.
Коментирах интересната визия и вкус в пространството на Теди и тя любезно благодари за доверието към нейната рецепта и изрази мнение,че и с пуешко ще стане добре.
Успях да намеря пуешко филе и реших да го оформя като роле. Сосът и външното аранжиране на ролето взаимствах от рецептата на Теди Титова. Тя е поместена в блога и под наименованието Агнешко печено със сос от боровинки .
 Адаптирах част от рецептата към моите виждания за ястието и прибавих и свой модел на технологично приготвяне и се получи много интересно и вкусно ястие.

ПРОДУКТИ

500гр. прясно пуешко филе
4 парчета бекон
1кг. моркови
2с.л мед
80гр. краве масло
пресен джоджен
1вр. зелен  чесън
1вр. див чесън
1/2с.л. вегета
червен пипер
черен пипер

За плънката

1вр.  лапад
1вр. зелен лук
1вр. киселец
50гр. кашкавал 10гр. краве масло 5-6 печурки
подправки: магданоз копър
черен пипер,вегета
250мл.вода


За соса
150 гр. червени боровинки
100гр. Малини
50гр. масло
3ч.л. мед
2 щ. черен пипер
вегета
50мл.малиново вино


ПРИГОТВЯНЕ

В тава за печене се подреждат морковите.
Посоляваме с вегета и черен пипер.
В топлата вода,сложена в купичка се прибавят  1с.л. мед и 1с.л. масло.С този дресинг се намазват морковите.
 Филето се обработва с дървено чукче, докато се получи тънко правоъгълно парче.
Овкусява се с вегета и черен пипер.
Отгоре се подреждат  листчетата бекон. Плънката се слага от дългата страна от единия край.Навива се по дължина до получаване на стегнато роле.Завързва се с канап по дължината на оформеното роле. Последното се слага в тавата върху морковите.

В по-голяма купа слагаме маслото ,
вегетата,черния и червен пипер и зелените подправки нарязани на дребно.
С получената смес  се намазва ролето.
В купичката се слага останалата топла вода и се изсипва в тавата.
Тавата се покрива с фолио и се пече в загрята фурна на 180° около 1час. 
Накрая се сваля фолиото и ролето се пече още около 20 минути.
Приготвя се соса,като боровинките се слагат  в тавичка , в която е разтопено маслото  и меда.Прибавя се 100мл. топла вода. Вари се до редуциране/сгъстяване/ на маслото и меда и изпаряване на водата.Прибавят се малините и виното.Полученият сос само трябва да заври, след което поставяме 2 щ. черен пипер.






Ролето се нарязва на шайби.Морковите,които са карамелизирани при печенето се подреждат цели в чинията.Накрая се добавя соса.





Ястието е не само красиво,но и много вкусно.

ДОБЪР АПЕТИТ!



Коментари

Популярни публикации